Ska fondmedel till fattiga dras av från socialbidraget?

Är det okej att bidrag från kyrkan, fonder och liknande dras av från enskilda människors försörjningsstöd/socialbidrag?

För att få försörjningsstöd ska man vara rejält fattig. Enligt bidragsnormen kan en ensamstående vuxen få 3880 kronor per månad plus (en rimlig) hyra. Pengarna ska räcka till mat, kläder fritid, hygien, tidningar, förbrukningsvaror, telefon och tv. Många som under lång tid levt på försörjningsstöd får inte pengarna att räcka till och försöker hitta extra pengar. Vänder sig till kyrkan, välgörenhetsorganisationer, söker pengar i fonder, lånar och få ännu större skulder än de redan har.

Jag har haft i uppdrag att handlägga ansökningar ställda till Troed och Ingegerd Nelssons fond i ett antal år. De som söker är människor med för låg sjukpenning eller för låg pension, arbetslösa och utförsäkrade. Några uppbär försörjningsstöd. Dom flesta har skulder. Några har barn, ofta med funktionsnedsättningar och särskilda behov. Och många är sjuka, lider av allt från ångest, posttraumatisk stress och depression till värk, övervikt, migrän, astma, allergi och sömnsvårigheter. Man söker till mat, medicin, kläder, möbler, skor, räkningar, sängkläder, hushållsartiklar, leksaker, rekreation med mera. Men om den som söker är beroende av försörjningsstöd får han/hon inte behålla pengarna. Socialtjänsten drar av motsvarande belopp.

När makarna Nelsson i början av 20-talet instiftade en fond för behövande var deras avsikt att ge fattiga enskilda ett tillfälligt bidrag för hjälp och understöd i ett akut nödläge. Det vill säga en slant till sånt som det månatliga bidraget inte räcker till. Om fondmedlen dras av från försörjningsstödet blir pengarna inte det extra tillskott som donatorn avsett. Detta måste enligt min uppfattning anses som ett brott mot donatorns intentioner och avsikter. Det blir dessutom helt meningslöst för den som uppbär försörjningsstöd att göra sig besväret att söka fondmedel.

Hur ska vi förhålla oss? Ska vi meddela i annonseringen att den som uppbär försörjningsstöd inte kommer att få behålla pengarna? Eller ska vi be den sökande att inte uppge sitt eget utan socialtjänstens konto? Eller ska vi betala ut direkt till socialtjänsten? Jag undrar nu om någon vet någonting om detta eller har synpunkter på hur man ska se på frågan. Vad säger socialtjänsten och Socialstyrelsen?

Gun-Lis Angsell