Ska fondmedel till fattiga dras av från socialbidraget?

Är det okej att bidrag från kyrkan, fonder och liknande dras av från enskilda människors försörjningsstöd/socialbidrag?

För att få försörjningsstöd ska man vara rejält fattig. Enligt bidragsnormen kan en ensamstående vuxen få 3880 kronor per månad plus (en rimlig) hyra. Pengarna ska räcka till mat, kläder fritid, hygien, tidningar, förbrukningsvaror, telefon och tv. Många som under lång tid levt på försörjningsstöd får inte pengarna att räcka till och försöker hitta extra pengar. Vänder sig till kyrkan, välgörenhetsorganisationer, söker pengar i fonder, lånar och få ännu större skulder än de redan har.

Jag har haft i uppdrag att handlägga ansökningar ställda till Troed och Ingegerd Nelssons fond i ett antal år. De som söker är människor med för låg sjukpenning eller för låg pension, arbetslösa och utförsäkrade. Några uppbär försörjningsstöd. Dom flesta har skulder. Några har barn, ofta med funktionsnedsättningar och särskilda behov. Och många är sjuka, lider av allt från ångest, posttraumatisk stress och depression till värk, övervikt, migrän, astma, allergi och sömnsvårigheter. Man söker till mat, medicin, kläder, möbler, skor, räkningar, sängkläder, hushållsartiklar, leksaker, rekreation med mera. Men om den som söker är beroende av försörjningsstöd får han/hon inte behålla pengarna. Socialtjänsten drar av motsvarande belopp.

När makarna Nelsson i början av 20-talet instiftade en fond för behövande var deras avsikt att ge fattiga enskilda ett tillfälligt bidrag för hjälp och understöd i ett akut nödläge. Det vill säga en slant till sånt som det månatliga bidraget inte räcker till. Om fondmedlen dras av från försörjningsstödet blir pengarna inte det extra tillskott som donatorn avsett. Detta måste enligt min uppfattning anses som ett brott mot donatorns intentioner och avsikter. Det blir dessutom helt meningslöst för den som uppbär försörjningsstöd att göra sig besväret att söka fondmedel.

Hur ska vi förhålla oss? Ska vi meddela i annonseringen att den som uppbär försörjningsstöd inte kommer att få behålla pengarna? Eller ska vi be den sökande att inte uppge sitt eget utan socialtjänstens konto? Eller ska vi betala ut direkt till socialtjänsten? Jag undrar nu om någon vet någonting om detta eller har synpunkter på hur man ska se på frågan. Vad säger socialtjänsten och Socialstyrelsen?

Gun-Lis Angsell

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

10 Kommentarer

 1. Terje Utterström den 1 okt 2021 kl 22:42

  Hej jag flyttade från Jörn till Lycksele till min tjej som nu är min fru jag har länge gått på socialbidrag och jag fick 500 till flytthjälp å samtidigt fick min fru bröstcancer å ville jag skulle va vid hennes sida glömde berätta vi är dåliga bägge två å måste ha rullatorer för att alls kunna gå folk stal allt jag ägde till och med mina kläder stals å jag hade ingen hemförsäkring för sociala tyckte de inte behövdes men jag å min fru låg på sjukhus när sak för sak stals av mig verktyg å möbler å kläder som nu är borta vet inte hur jag ska göra för har bett om extra pengar till kläder men har blivit nekad de ingår i socialnorm är vad jag får till svar är så knäckt nu vet ej vad jag kan göra 2. MARIANNE JENSEN den 15 aug 2018 kl 22:02

  Håller verkligen med om att det är helt förskräckligt att man inte kan få behålla fondmedel då man får försörjningsstöd. Om man söker försörjningsstöd kanske för att man bara är tvungen, låt oss säga i 3 månader då kan man inte få det pga. inkomsterna som man hade föregående månader, det är ju här och nu man vill ha hjälp inte om fyra månader för då sitter man med ytterligare nya skulder. så jag ger inte försörjningsstöd några som helst lovord längre utan jag anser att dem stjälper mycket mer än dem hjälper. För jag sitter denna månad med utgift på 2 hyror och 2 elräkningar och försäkring, eftersom jag är långtidssjukskriven och har ut enbart 7000:-/mån. då fick jag leva på 800:- och då betyder det hembakad smörgås utan pålägg och havregrynsgröt med mjölk det måste jag leva på en hel månad dessutom så var inte den ena hyran mitt fel utan kommunens som inte skickade den till mig i tid. FATTAR INTE VARFÖR DET MÅSTE VARA SÅHÄR!!! Vilket parti reglerar och kan ändra på denna hemska social norm?????? 3. Pia Hellgren den 16 jan 2018 kl 16:41

  När jag fick fondpengar insatt på mitt konto drog försörjningsstöd av det som lön. Jag överklagade men det hjälpte inte.
  Likaså när jag pantsatte lite smycken så vart det lön 4. Birgitta Degerström den 21 okt 2016 kl 00:04

  Aldrig under alla min år i socialtjänsten i Göteborg har fondmedrl reducerat försörjningsstödet! Låter förskräckligt 5. Orolig den 3 apr 2016 kl 00:04

  Jag är själv i sitsen att stiftelsemedel kommer att synas i årets deklaration och jag uppbär försörjningsstöd. Jag är mycket orolig över att försörjningsstödet ska bli indraget då jag inte tänkt på att ta kvitton på det som pengarna gått till, i mitt fall terapi. Jag har gått till flera behandlare och jag har inte kvar namnen på dessa då jag aldrig trodde att stiftelsemedel skulle ses som en inkomst och att jag skulle riskera att mista mitt försörjningsstöd på grund av det.

  Psykoterapi täcks ju inte av det som socialtjänsten betalar ut och köerna var långa inom landstinget och därför sökte jag dessa pengar enbart för terapi. Dessa pengar är ju förbrukade men jag har inte bevis på det, dvs kvitton. Innebär det nu då alltså att jag ändå får avdrag på mitt försörjningsstöd?

  /Orolig 6. Lotta den 28 maj 2015 kl 15:18

  Enligt den uppgift jag fått, har inte socialtjänsten rätt att dra av för ex.vis fondmedel då detta är att betrakta som en gåva. Man har som biståndsmottagare rätt att ta emot en gåva utan att detta dras från utbetalning av socialbidrag.
  De handläggare som ändå drar av den mottagna gåvan i form av penningsumma från biståndet gör alltså, enligt denna uppgift, fel. 7. Gun-Lis Angsell den 24 maj 2015 kl 15:04

  Javisst, Biia, socialtjänsten kan bevilja bistånd över norm, enligt 4 kap 2 paragrafen SoL, men då är det fråga om vad man kallar individuell behovsprövning. Detta gör att olikheterna blir stora och ibland förstås godtyckliga. Socialstyrelsens råd är vaga; ”kan det i vissa fall finnas skäl” säger man på sid 123 i de allmänna råden. Jag menar att fondmedel och liknade aldrig ska räkas av. De ska utgöra det tillskott till den fattiges ekonomi som fondens instiftare avsett. 8. Anne Skåner den 24 maj 2015 kl 10:01

  Inte sant helt…för det finns en massa om och men kring detta. Fondmedlen belastar kontot och allt som belastar inkomstsidan räknas. Socialnämnden och Förvaltningsrätten anser tom att retroaktiva bostadsbidrag är att se som inkomst….o sedan när bryr sig kommunerna om allmänna råd..från socialstyrelsen…de är inte tvingande…o därmed följer även förvaltningsrätterna kommunernas beslut utan att kritiskt granska argument o underlag 9. Biia den 23 maj 2015 kl 16:50

  Måste reagera, alla kommuner har möjligheten att inte räkna fondmedel som inkomst genom att följa Socialstyrelsens allmänna råd, se Sid 123 i Ekonomiskt bistånd Handbok för socialtjänsten (Socialstyrelsen). Allmänna råd utfärdade säger att fondmedel inte ska räknas som inkomst…. 10. Anne Skåner den 23 maj 2015 kl 05:03

  Intressant fråga som väcks av Gun-Lis Angsell. För givetvis tycker inte beslutande politiker vare sig på lokal eller nationell nivå att en socialbidragstagare skall ha guldkanter i tillvaron. Framför allt inte ett fondmedel för att få en liten semester med barnen, kunna köpa något extra etc. Framför allt inte eftersom socialbidragstagare inte får ta emot julklappar eller maktkassar från anhöriga. När jag lämnat det giftiga inlägget, som tyvär är sant slår det mig att ingen grupp straffas så hårt som dem som är beroende av försörjningsstöd. En grupp som inte kan neka några som helst kontroller, ofta förlorar i förvaltningsdomstolen har inga rättigheter och har förpassats till den absoluta botten. När de så får ett bidrag utöver det av staten/kommunen knappt överevnadsbara bidraget skall de absolut inte tillåtas extra pengar. Gun-Lis frågar om ev fondmedel skall sättas in direkt till Socialtjänsten! Inser ironin i det resonemanget, men faktum är väl att allt fler fonder är medvetna om det snikna offentlligas ovilja till stöd, och därför skickar ut pengarna i form av en avi eller man kanske helt enkelt får låna ett annat konto i ansökan.
  Eftersom socialnämderna är allt mer ovilliga att stödja behövande och deras behov, försvinner också fondmedel som ansöks för t.ex. tandvård och andra nödvädiga saker som socialtjänsten inte anser sig ska stå för. Vi får ett allt kallar samhälle där dem som redan ligger på botten förväntas simma sig upp till ytan för att bli självförsörjande medborgaren, Om de sedan saknar tänder. lösgommen glappar spelar ingen roll. För den som simmar upp mot ytan handlar det om behov för att kunna få ett normalt liv, för samhället handlar det om att hålla ekonomiska ramar och att varje sökandes innersta tanke är att lura kommunerna på pengar.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021