Tillfälliga uppehållstillstånd – vem tar hänsyn till barnen?

Nu senast har moderaterna kommit till samma ståndpunkt som övriga borgliga partier – att flyktingar ska få tillfälliga uppehållstillstånd och bara få permanent tillstånd om behovet kvarstår och om de fått arbete inom 3 år. Har de inte fått arbete så slängs de ut.

Men den vanliga retoriken så låter det som om man nu skapat en massa jobberbjudanden till flyktingar. En helt obegriplig logisk kullerbytta som bara tjänar syftet att stigmatisera utsatta människor ytterligare. Det blir ju knappast fler jobb genom detta och inte heller underlättas matchningen till de lediga jobb som finns men där få sökande har rätt meriter.

Förslaget har flera mycket negativa konsekvenser:

  1. Arbetsgivaren får all makt. Vem ska våga protestera mot bristande arbetarskydd och dålig lön om det innebär att man riskerar att sägas upp.
  2. Vi kommer att få en ny produkt på arbetsmarknaden – försäljning av falska anställningsbevis. Ännu en svart marknad.
  3. Kravet inte tar hänsyn till de många flerbarnsmödrar som kanske aldrig förvärvsarbetat och som nu förutom att ta hand om sina barn, läser svenska, också inom tre år ska ha ett arbete. Kanske kravet på kvinnorna minskar om mannen får jobb – men var finns då kvinnornas egenvärde?
  4. Det finns inte något barnperspektiv. Ska barn våga rota sig? Hur kommer relationen mellan barn och föräldrar utvecklas om föräldrarna inte kan ge trygghet till barnen?
  5. Det är dessutom risk för åldersdiskriminering. De flyktingar som fortast kommer ut i arbete är de unga männen. Visst, kanske det ges en hel del undantag för personer som är sjuka och för äldre.

Det allra allvarligaste är dock synen på människovärdet. Rätten till ett liv i frihet och trygghet blir helt avhängigt om man är lönsam på arbetsmarknaden. Det är lätt att förstå varför Reinfeldt hoppade av. Han visste väl vad som rörde sig under ytan i partiet. Inte trodde jag att jag någonsin skulle sätta mitt hopp till MUF. Men just nu verkar de stå för klokskapen inom moderaterna.

Carin Flemström

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021