Every face has a name

Ikväll visar SVT2 Magnus Gerttens prisbelönta film Every face has a name. En dokumentär som knyter samman dagens flyktingsituation med det som hände för 70 år efter andra världskriget.

Efter krigsslutet kom 30 000 flyktingar till Malmö. Några hade överlevt koncentrationsläger. Den 28 april 1945 filmades deras första kontakt med Malmö och Magnus Gertten har tidigare gjort filmen Hoppets hamn utifrån de här bilderna från 1945. Han blev fascinerad av personernas öden och bestämde sig för att leta upp dem idag. Det tog nästan åtta år eftersom de var spridda över hela världen. Många var döda, några hade nya namn men ett 50-tal personer gick att identifiera. Magnus Gertten åkte hem till några av dem där de befann sig, i Tel Aviv, Oxelösund och Toronto, och visade de dokumentära bilderna från 1945. Mötena blev en ny film – Every face has a name som visas ikväll på SVT2 klockan 20.

Flyktingströmmarna över Medelhavet idag ger filmen extra stark aktualitet och i nästa nummer av SocialPolitik har Helena Östlund intervjuat Magnus Gertten.

– Filmen är en påminnelse om att detta händer också idag. Världen är precis som 1945 full av miljoner av flyktingar som har flytt från krig och det finns många paralleller med det som hände då. Vi måste se människorna bakom statistiken. Jag ville genomföra den humanistiska missionen att sätta namn på ansikten, säger Magnus Gertten.

SocialPolitik nr 2/2015 kommer den 22 maj och har tema Flyktingskap då och nu. Bland annat får vi möte Helmi som kom som krigsbarn från Finland och Musse som kommit till Sverige ensam som 15-åring från Afghanistan.

Vi har också träffat nationalekonomen Joakim Ruist som tagit reda på vad flyktinginvandringen kostar. Som tycker att den måste få kosta – och att vi ska prata om kostnaderna.

Uppdaterat: Filen går att se på SVT Play fram till lör 23 maj. Se filmen!