Inga volontärer på barnhem!

 

Vi ska helst vara goda och ideella även på turistresan. Säkert bra för västerländska samveten, men för barn på barnhem blir tillvaron otrygg.

Text: Fair Trade/ Maria Wallin | Bild: Catrin Rosquist, Fair Trade Center | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 4 2013

Volontärresor blivit allt mer populära och många ungdomar och nyblivna pensionärer åker till låglöneländer för att arbeta på bland annat barnhem. Men det finns tydliga tecken på att barnen far illa. En rapport från Nätverket Schyst resande visar till exempel att barn som bor på barnhem, kopplad till volontärverksamhet, påverkas negativt av den höga omsättningen av personal. Flera barn har dessutom föräldrar vid liv som på olika sätt tvingats lämna sina barn på barnhemmet.

I Kambodja har en barnhemsindustri byggts upp, där turister och volontärer bidrar med pengar och tid. I slutändan leder det till att barn, som i själva verket inte ska vara på barnhemmen, blir kvar.
– Vi avråder helt från volontärarbete på barnhem, säger Catrin Rosquist, researcher på Fair Trade Center.
Direkt arbete med barn ska bedrivas av permanent personal som har lämplig utbildning och kompetens.
Rapporten kartlägger situationen för barn som lever runt och i turistindustrin, ofta i miljöer där utnyttjande och övergrepp är vanligt. Barn som arbetar på restauranger och hotellbyggen, säljer souvenirer till turister på gatan och barn som exploateras inom sexturismen. En utbredd fattigdom utgör ofta grundproblemet. Föräldrar och deras barn är extremt utsatta, speciellt migrantfamiljer.

Föräldrar inom turistindustrin arbetar långa dagar och för låga löner, som ofta ändå inte täcker familjens grundläggande behov. Deras barn växer många gånger upp utan sina föräldrars tillsyn.
– Aktörer i turistindustrin har ett ansvar att erbjuda anständiga arbetsvillkor, säger Helena Myrman, projektledare för Nätverket Schyst resande. Inte minst för att det påverkar de anställdas möjlighet att se till att deras barn kan leva ett värdigt liv.
Researrangörer och andra aktörer i branschen bör dessutom arbeta för barns rättigheter genom att implementera de så kallade barnrättsprinciperna som utvecklats av Rädda Barnen, Unicef och FN:s Global Compact.
Det är också viktigt att turister tar reda på barns villkor på resmålet för att kunna skydda barns rättigheter.

www.schystresande.se

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021