Vill SiS mörka att man låser in ensamkommande?

 

Tidningen Re:Public kallas till Statens institutionsstyrelse, SiS, för ”ett personligt möte” inför en publicering av Ensam och inlåst. SiS informationschef är mån om SiS anseende.

Re:Public berättar i senaste numret om hur det gick till när Ali Arabzadeh hamnade på låst avdelning på en av SiS institutioner. SiS fick möjlighet att ta del av reportaget innan publicering för att kunna påpeka eventuella faktafel.
Istället för att svara på mejl kallade Sis till ett »personligt möte«. Där förklarade pressekreteraren och informationschefen att de är måna om SiS anseende. De vill inte att rättssäkerhetsproblemen som framgår i deras egen kartläggning och som lyfts fram från personalen ska komma till allmän kännedom. På Re:Publics fråga om SiS har information som motsäger resultaten i sin kartläggning svarar de nej.
Lyssna på en inspelning från mötet: tidningenrepublic.se/mote-med-sis

I SocialPolitik nr 4/2014 berättade vi om Bärby ungdomshem och personalens oro för att ensamkommande barn låses in på vaga grunder och att deras rättsäkerhet är i fara.
Vi följde upp med kommentarer från Inspektionen får vård och omsorg IVO rycker inte ut för ensamkommande.

FN har nyligen i en rapport kritiserat Sverige för att isolera minderåriga på häkten och andra institutioner samt för att bälta och isolera barn inom psykiatrin.
Läs ledaren Barn får inte bältas! Inte isoleras! i SocialPolitik nr 1/2015 – som trycks nu.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021