Ensamkommande barn ska inte få försvinna

 

Bildtext: Barnombudsmannen Fredrik Malmberg vill ha en nationell handlingsplan så att inte ensamkommande barn bara försvinner utan att någon tar ansvar.
Foto: Anna Fredriksson

Debatten om ensamkommande flyktingbarn som försvinner utan att svenska myndigheter bryr sig om att leta efter dem har blossat upp. Det startade med att en 9-årig pojke omhändertogs brutalt på Malmö central. Tillsammans med en 12-årig följeslagare hade han rymt från ett HVB-hem. Många oroar sig för vad som händer med de här barnen som inte har någon vuxen vårdnadshavare. I nästa nummer av SocialPolitik intervjuar vi författaren Katia Wagner som tillsammans med Jens Mikkelsen skrivit boken De förlorade barnen. Katia Wagner tror att mycket vore vunnet om bara myndigheterna gjorde sitt jobb på samma sätt som om de här barnen var svenska.

Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin skriver i en debattartikel i Dagens Samhälle om att en myndighet bör få ett övergripande ansvar för att koordinera arbetet kring barn som försvinner. För att samla kunskap, dokumentera och kartlägga olika aktörers insatser. Rädda barnen vill också ha handlingsplaner på både nationell och lokal nivå för att förhindra att barn försvinner.

Barnombudsmannen har också utnyttjat sin möjlighet att kalla till överläggning och träffade igår representanter från Polisen, Socialstyrelsen, Skolverket och Migrationsverket för att höra vad de gör för de här barnen.

– Jag tycker att jag fick en ganska skrämmande bild av hur situationen ser ut. Mellan fem och tio procent av de ensamkommande asylsökande barnen försvinner och det kan ske under alla faser av asylprocessen, det är inte bara mot slutet, sa Fredrik Malmberg till Sveriges radio. Också Barnombudsmannen vill se en nationell handlingsplan.

Lyssna också på Husni 16 år, flyktingbarnet som försvann.

 

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021