Se barn till missbrukare – nu

 

Det var Therese som skötte många av kontakterna med socialtjänsten och psykiatrin. För henne var det obegripligt att ingen frågade hur hon hade det, hur det var för henne i allt det som hände i hennes familj.” Så berättade Therese Eriksson i Socialpolitik nr 1 2010 om sin uppväxt med en manodepressiv och alkoholmissbrukande mamma.

I dagens DN redovisar forskare vid Stockholms universitet och Karolinska institutet att Therese är långtifrån ensam. Forskarna har följt hur det gått för totalt över en halv miljon barn upp i dryga 30-årsåldern. Omkring åtta procent av dem hade en förälder som vårdats på sjukhus på grund av missbruk eller psykisk sjukdom. De har haft en barndom full av vuxenansvar för att familjen ska fungera. Precis som Therese. Tre procent skolkar minst en dag i veckan för att ta hand om en vuxen som inte klarar sig själv hemma. Och detta sker samtidigt som familjen har kontakt med både socialtjänsten eller hälso- och sjukvården. Vilket underkännande av vårt barnperspektiv.

Forskningen visar också att barn som vuxit upp i en familj där någon är missbrukare har sju gånger högre risk att utveckla ett eget missbruk.

En av undertecknarna till debattartikeln är organisationen Maskrosbarn som Therese Eriksson grundat.

Läs också gärna barnrättsorganisationernas punkter för att Sverige ska bli ett bättre land att leva i för barn och ungdomar. De är framtagna inför att FN:s barnrättskommitté kommer med rapport och kritik mot Sverige. En av punkterna är: Lyssna och ge barn och ungdomar inflytande. Om vi gjorde det kanske forskningen om barn till missbrukare inte skulle vara lika nedslående?

Men Hanne Kjöller, ledarskribent på DN, tycker barnrättsorganisationernas krav är flum. Vad tycker du?

Anna Fredriksson
redaktör

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021