Vårdnadsfred i stället för tvist

 

Makalösa föräldrar vill uppmuntra till nya strategier vid separationer.

Text: Anna Fredriksson | Bild: Bibbie Friman | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 4 2009

Bitterhet, dåligt samvete, obearbetade känslor är den största konfliktorsaken mellan separerade föräldrar. Och samarbetet kring barnen blir lidande. Det visar en enkät av Makalösa föräldrar där drygt 800 ensamstående föräldrar svarat på frågor om samarbetet kring barnen.
De flesta har gemensam vårdnad, även om 80 procent av barnen är skrivna hos mamman. Tydligast visar sig problemen i dålig kommunikation. Sju av tio säger ändå att de inte låter barnet fungera som budbärare.
– Redan under föräldrautbildningen, behöver ett par prata om hur de vill ha det om de går skilda vägar, säger Helene Sigfridsson, generalsekreterare för Makalösa.

Hon är också övertygad om att jämställda förhållanden, med delad föräldraledighet och jämställda förväntningar från samhället leder till färre konflikter.
Bemötandet från förskola och skola är ett problem tycker föräldrarna i enkäten,  men det är inom socialtjänsten som de vill se flest förändringar i form av fler män, ökad kompetens och större befogenheter för familjerätten.
När enkätsvaren presenterades vid ett lunchseminarium fick de närvarande också veta att fem procent av skilsmässorna leder till destruktiva konflikter som pågår under lång tid, 2 500 barn lever med det här varje år. Stockholmsstadsdelen Liljeholmen-Hägersten presenterade hur man försöker ge stöd och behandling och öka samverkan mellan myndigheter. Konflikt och försoning, medling i samarbete med tingsrätt och familjerätt och Parenting Coordinator, med uppgift att skydda barnet och reglera konflikter mellan föräldrarna, är metoder som används.

Ett lagförslag finns nu om att ett juridiskt ombud ska kunna företräda barnet i svåra vårdnadskonflikter. Bland de närvarande politikerna fann moderaten Anti Avsan och Gudrun Schyman från FI, varandra.
– Jag är tveksam till att öppna nya juridiska frontlinjer, allt faller tillbaka på bristande kvalité inom socialtjänsten, sa Gudrun Schyman.
– Juridiken är den yttersta ramen, men föräldrarna är de som måste komma överens, menade Anti Avsan.
Inget parti ville ha tillbaka ordningen med gemensam vårdnad som utgångspunkt vid separation.

ordomening|at]hotmail.com
Anna Fredriksson

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021