Kulturrådet försenat med beslut för 2015

 

Besked om produktionsstöd för kulturtidskrifter 2015 meddelas tidigast i början på nästa år – på grund av alliansens budget som beslutats för 2015. Där får Kulturrådet använda 4 miljoner till kulturtidskrifter, mot 19 miljoner 2014.

I budgeten för 2015 har Kulturrådets anslag minskats med 15 miljoner kr till 123 miljoner kr i jämförelse med 138 miljoner kr 2014. Riksdagens kulturutskott har i komplettering till budgeten skrivit att minskningen i huvudsak bör ”göras när det gäller stödet till kulturtidskrifter. Det statliga stödet till kulturtidskrifter kan ges till tidskrifter i såväl tryckt som digital form. Utskottet vill peka på den möjlighet till ökad tillgänglighet och därmed bättre möjlighet att nå fler läsare samt till minskade kostnader, bland annat för distribution, som elektroniskt utgivna tidskrifter innebär.”

SocialPolitiks kommentar: Givetvis har SocialPolitik en digital plattform, den sida du just besöker, där vi lägger ut aktuellt material fortlöpande. Den korta bloggens inlägg. OCH bygger ut vårt allt digrare arkiv. Det tar tid, det krävs professionell webmaster och redaktör. Vi är få och vi gör redan nu mycket av arbetet under ideell tid.

Grunden till SocialPolitiks finansiering är dock utgivningen av papperstidningen. Den utkommer fyra gånger om året och innehåller genomarbetad och kunnig journalistik, i många fall med kontroversiella perspektiv – för att bredda och fördjupa debatten. Innehållet ur den lägger vi in på hemsidan vartefter.

Intäkterna kommer från prenumerationer, lösnummerförsäljning, annonser, enskilda bidrag och Kulturrådets stöd (endast en mindre del av kostnaden).
Plus ett stort mått av ideellt arbete! Mer ideell tid är orealistiskt.

Kostnader är sedvanligt redaktionellt arbete – utfört av EN person, mera finns inte medel till. Kostnader för tryck och distribution kostar visserligen – ungefär motsvarande annonsintäkterna. Men även om SocialPolitik betalar urusla gager måste dock något gå till det arbete som skribenter och fotografer utför – och enbart till personer som lever av sin journalistik, andra bidrar utan ersättning.

Kulturutskottet hävdar nu att digital utgivning skulle gebättre möjlighet att nå fler läsare samt till minskade kostnader, bland annat för distribution, som elektroniskt utgivna tidskrifter innebär”. Visst. Vi ger ut ett digitalt nyhetsbrev varje vecka som når 4999 mottagare. Men att det skulle bli billigare är en felsyn. Annonserna på sidan drar bara in småsummor, och information på nätet är av tradition ”gratis”. Visst ger det både ökad räckvidd och ”ökad tillgänglighet ”. Men det kräver uppdateringar varje dag och inte bara av korta inlägg, utan av gedigna artiklar med genomarbetad journalistik. Hittills kan vi hämta ur vår utgivning – förbluffande många artiklar även från tidigare år har en skrämmande aktualitet även i dag.

Men grunden är den stadga som utgivningen av papperstidningen ger. Och numera, när stora drakar bantar personal och skaffar mindre kostym varje år, så har tidskrifterna ändå hållit sin utgivning. Med en liten liten – men helt avgörande – del i presstöd från Kulturrådet!
För att citera Cecilia Wikström (FP) i SR:
– Det är så väldigt lite pengar man sparar på ett område som gör väldigt stor skillnad!

Maria Wallin
redaktör SocialPolitik

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021