Vad har du gjort för fel Löfven?

 

Jag är trött på medias rapportering och utfrågning både före budgetomröstningen och efteråt. I Aktuellt intervjuas Stefan Löfven och hela tiden får han frågan ”Vad gjorde du för fel?” Vad kunde du ha gjort annorlunda? Är det något du ångrar? Han fick knappast några frågor om det parlamentariska läget och framtiden. Bara om spelregler och om hans ansvar för det som hänt.

Vi har alla kunnat följa diskussionen, vi har alla varit bekymrade över det parlamentariska läget som uppstod efter valresultatet, där det blev tydligt att Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarställning. Det som händer är att media individualiserar de politiska händelserna, de letar syndabockar när det handlar om en komplicerad parlamentarisk situation. Alliansen har hela tiden hävdat att de tar ansvar, att de är regeringsdugliga och antytt att Löven är oerfaren och den nya regeringen inte är regeringsduglig. Det har inte gått att missförstå deras skadeglada ansikten och kommentarer efter regerings nederlag, som de själva har ett ansvar för. Jag minns också att Löfven sträckte fram handen till de borgerliga partierna tidigt, vilket oroade många vänstermänniskor, men Alliansen var orubblig då som nu.

Medias alltför stora roll i hur man ska förstå och tolka de politiska realiteterna har bekymrat mig tidigare. Det har handlat om Mona Sahlin, Göran Persson i samband med tsunamin och inte minst Håkan Juholt. De politiska reportrarnas till exempel Knutsson och Silberstein, ibland tendensiösa utfrågningar och rapporter tillhör också spelet. Samma politiska perspektiv presenteras för tittarna, där de förment intar en slags neutral politisk hållning, dvs som om de förmedlar en korrekt analys, medan det är deras personliga tolkningar. Jag minns hur den politiska reportern K G Bergström fick rapportera om politik i teve, trots att han varit (m)politiker i sin hemkommun. De bästa politiska samtalen förs av en sammansatt panel, då förstår man också hur olika man kan tolka samma situation beroende på vem som är betraktaren. Nu får samma personer om och om igen berätta för oss tittare hur vi ska förstå politiken.

Vad har du gjort för fel Löfven, upprepar de och Alliansen vill att nyvalet ska handla om att Löfven är oförmögen att leda en regering, för de vill fortsätta spelet och slippa prata politik. Vi får se vad väljarna säger. Jag tycker att han gjorde rätt och ser fram mot extravalet.

Hur det blir med Sverigedemokraterna är en annan fråga som jag tänker återkomma till.

Claudette

Postad i

2 Kommentarer

  1. Tomas Forser den 11 dec 2014 kl 21:12

    3:e raden. Skall förstås stå ”inte ifrågasatts”. Behöver inte påpekas och ändå gör jag det.  2. Tomas Forser den 11 dec 2014 kl 09:44

    Utmärkt att du påpekar dessa flagranta avsteg från saklig rapportering som pågår i medierna dag efter dag. Hånfulla kommentarer mot Löfven eller allvarstyngda om röran som om de inte själva är medvetna om vad de åstadkommer. Ännu har denna högervridna nyhetsjournalistik ifrågasatts. Det är sannerligen dags nu. Alliansen förlorade valet, röstades bort på demokratisk väg. Nu saboterade man budgeten med SD:s hjälp och är beredd att ta över. Det är groteskt. Liksom den underdåniga tystnad som var det enda som talade när SD höll sin presskonferens och gjorde valtal av den.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 2 2019