Barnen vill – vågar vi

 

RECENSION: Karin Alexanderson & Ulf Hyvönen, Stiftelsen Allmänna Barnhuset. Underrubriken är Barns och ungdomars brukarmedverkan i den sociala barnavården och behandlar, välskrivet och inspirerande, en väldigt viktig och aktuell fråga i dagens socialtjänst – delaktighet.
Bokens centrala del behandlar Hur gör vi rent konkret? – metoder, arbetsformer och strukturer för att göra barn delaktiga. Bl a om kvalitetssäkring av barnsamtal, barnets delaktighet i utredningsarbetet och att lära av barn – både i det konkreta sociala arbetet på individnivå och att föra barns röst ända upp till politisk nivå. Sista kapitlet handlar om att omsätta dessa idéer och tankar i praktiken.

Boken baseras på Barnhusets utvecklingsarbete tillsammans med flera kommuner och FoU-enheter. Socialarbetare som på olika sätt möter barn och unga har engagerats. Ungdomar och ledare från organisationen Maskrosbarn har på ett väldigt konkret sätt agerat bollplank under arbetets gång.

Detta är styrkan i boken, att den är väldigt brukar- och verksamhetsnära.
Läs den för att få nya, konkreta eller djupare, perspektiv kring barns och ungas delaktighet.

Linn Johansson

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021