Tidig integration av flyktingar möjlig

 

Flyktingar med nya uppehållstillstånd mår bättre i flera avseenden än svenskar. Att komma i jobb och utbildning är viktigare än att tas omhand. Det visar en studie från Centrum för klinisk forskning i samarbete med Asylhälsan i Västerås.

– Studien visar dels att man inte kan utgå från att flyktingar som grupp mår sämre än svenskar, dels att många flyktingar är redo för att snabbt bli integrerade i samhället vad gäller arbete och utbildning, säger Monica Löfvander, distriktsläkare, docent och en av författarna till forskningsstudien.

100 flyktingar med rötter i framför allt Mellanöstern och Somalia fick 2010-2012 svara på frågor om hur de bedömer sin egen hälsa, sitt mående och sin funktion. Samtidigt fick lika många svenskar – utifrån jämförbar köns- och åldersfördelning – svara på samma frågor. Det visade sig att flyktingarna mådde bättre än den svenska kontrollgruppen. Och dessutom höll resultaten i sig vid uppföljningen både efter sex månader och ett år.
– Det är en unik studie eftersom det aldrig tidigare har gjorts en jämförelse med en svensk kontrollgrupp, där varje intervjuad flykting hade sin egen kontrollperson av samma kön och i samma ålder, säger Jerzy Leppert, professor vid Centrum för klinisk forskning.

Resultaten visade att flyktingarna framför allt mådde bättre inom två områden: social respektive mental hälsa. Extra framträdande var skillnaden mellan männen, mindre tydliga hos kvinnorna, men få kvinnor deltog också i studien.
– Naturligtvis finns det skillnader på individnivå men som grupp betraktat handlar det inte om sköra människor som måste tas om hand under lång tid, säger
Monica Löfvander. Hon noterar också att när man till exempel tittade på vänskap/vänner uppgav män i flyktinggruppen bättre relationer än vad de svenska männen gjorde.
Jerzy Leppert kom själv som flykting till Sverige på 1970-talet:
– Själv tog det mig bara ett år från att jag kom till Sverige tills jag var tillbaka i mitt tidigare jobb som läkare. Det var mycket viktigt att det gick så pass snabbt. Det skulle vara intressant göra en uppföljning om fem år och se vad som händer med olika hälsoaspekter om gruppen inte får jobb eller utbildning.

Resultaten presenteras i tidskriften Scandinavian Journal of Public Health.

 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021