Förändra svensk narkotikapolitik

 

Vi behöver lämna kriminaliseringen av missbrukaren och se missbruket som den beroendesjukdom det är, anser Christina Gynnå Oguz på Svenska Dagbladets Brännpunkt. 

Den restriktiva svenska narkotikapolitiken är inte särskilt framgångsrik om jämför med andra länder i Europa, skriver Christina Gynnå Oguz och ger exempel: 2012 svarade överdoserna för 15,9 procent av alla dödsfall i åldrarna 15–39 år. EU-genomsnittet ligger på 3,5 procent. När det gäller hepatit C toppar vi EU-ligan. Åtta EU-länder har lägre siffror för cannabis, 13 har lägre för kokain och 18 för amfetamin.

Det är skillnad på att få veta att man lider av en beroendesjukdom och att kallas för missbrukare, menar hon och kritiserar hur narkotikamissbrukare kan straffas vid återfall genom att stängas av från behandlingsprogram. Den medicinska vården skulle aldrig avbryta en behandling om vården inte är framgångsrik. ”Tvärtom. När patientens symtom förvärras intensifierar man stödet eller söker andra behandlingsvägar.”

Valet står inte heller mellan legalisering eller hårdare tag mot den som använder droger, skriver Christina Gynnå Oguz. Vi behöver en tredje vägens politik. En politik som vilar på aktuell kunskap om beroendets mekanismer och som behandlar människor med missbruksproblematik med värdighet och utifrån samma sociala och medicinska etik som gäller för andra.

Läs hela inlägget i SvD Brännpunkt 12 oktober 2014