Urholkad socialförsäkring

 

Det finns en kvarts miljon socialbidragstagare som borde omfattas av trygghetssystemen. Men som inte gör det.

Arbetslösa, sjuka och föräldralediga som inte klarar sig på ersättningen från trygghetsystemen har ökat med 11% på ett år. Det framgår av Akademikerförbundet SSR:s genomgång av siffror från Socialstyrelsen. Av de totalt runt 256 000 personer som har försörjningsstöd är det 85% som behöver stöd av andra orsaker. Bara var sjunde får stöd av rätt skäl. Över hälften av alla med försörjningsstöd är arbetslösa, sjukskrivna och föräldralediga som inte klarar sig på ersättningen från trygghetssystemen, eller inte får någon ersättning alls.
Ytterligare en grupp som får sörsörjningsstöd är de som inte klarar sig på sin lön trots att de jobbar heltid eller har en ofrivillig deltid.
Taket i a-kassan måste höjas och den som är sjuk med läkarintyg ska ha sin ekonomiska trygghet via sjukförsäkringen, skriver SSR. Arbetsgivare måste ta sitt ansvar och erbjuda heltid till de som har ofrivillig deltid. Undersökningen visar på systemfel som måste rättas till, tillägger förbundsordförande Heike Erkers.
Läs SSR:s rapport

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021