Barns skolmiljö – skola mitt i byn eller provisoriska baracker

 

Här om dagen hade jag anledning att besöka Norra Real, en ärevördig skola i Stockholms innerstad, över hundra år gammal. Imponerades av arkitekturen; pampig, stor och självklar. Fin interiör, högt i tak, konst på väggarna. Och inte minst en mycket stor skolgård.

Jag vet ingenting om undervisningen och pedagogiken, men byggnaden signalerar respekt, inte bara för kunskap, bildning och utbildning utan också för de ungdomar som är skolans elever. Skolor var, när Norra Real byggdes och lång in på 1900-talet, viktiga institutioner. En stolthet för både stad och kommun.

I dag har vi andra prioriteringar. Palats byggs för sport- och nöjesevenemang. Till skolbarnen hyr man baracker, flyttbara moduler som olika leverantörer kan smälla upp med kort varsel. Barackerna är ofta avsedda att vara tillfälliga, men många blir kvar. I mina barns gamla skola, Sundby, är fortfarande en 20 år gammal barack i funktion. I Stockholm har mer än var fjärde skola minst en barack. Dom flesta är uppställda på skolgårdarna. Ibland med bygglov, ibland utan.

Kanske kan någon invända att byggnaden inte är det viktigaste. Det kan jag inte säga emot, men jag tror att skolans yttre och inre miljö har betydelse både för elever och för vårt sätt att se på skolans roll i samhället. Skolbyggnaderna uttrycker vilket värde vi tillmäter skolgång och utbildning.

Gun-Lis Angsell

Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 2 2019