Feminist javisst, för nu är det val!

 

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Vi måste våga rösta på den utveckling vi vill se. Det går inte att förändra samhället genom att rösta mot, säger Gudrun Schyman F! efter opinionsmätningen där varannan svensk säger sig vara feminist.

FRÅGA: Lyssnar på Studio Ett SR [22 aug] som presenterar osäkerheten kring att röd-gröna kanske inte får egen majoritet och SD som förväntas bli större och få alltmer av vågmästare. Hur tänker du kring detta?
Borde F! lägga ner och säga åt alla eventuella väljare att rösta röd/grönt för att få en ny regering?

SCHYMAN SVARAR: I två val i rad har vi uppmanats att lägga ner. År 2006 sa väldigt många att feminister som gillade F! Skulle rösta rödgrönt för att förhindra en borgerlig regering. Många följde det rådet. Resultatet blev en borgerlig regering.
I valet 2010 löd samma mantra – feminister skulle rösta rödgrönt för att få bort den borgerliga regeringen. Väldigt många gjorde det, F! fick färre röster än valet 2006, och resultatet blev fortsatt borgerlig regering, rasister in i riksdagen men inga feminister.
Att uppmana feminister att lägga ner är ett tydligt exempel på klassiskt patriarkalt tänkande där man säger till kvinnor att det naturligtvis är viktigt med kvinnors rättigheter, men nu har vi något viktigare som måste komma först. Jag hoppas att alla som har tankar åt det här hållet förstår att vi kommer aldrig framåt i frågor som kvinnors mänskliga rättigheter om vi inte vågar utmana patriarkala strukturer, också inom politiken.
Vi måste våga rösta på den utveckling vi vill se. Det går inte att förändra samhället genom att rösta mot.

FRÅGA: F! är ju fullkomligt osynliggjorda, trots att en opinionsundersökning just visat att varannan svensk är ”feminist”!
Hur tänker du kring det?
Har ALLA blivit feminister plötsligt, inom alla möjliga partier?
Då behövs ni kanske inte längre…?

SCHYMANS SVAR: Det är intressant att se hur F!:s växande stöd redan påverkat den politiska dagordningen. Partierna tävlar om att hissa feministflaggan och talar varmt om jämställdhet. Jag hoppas att många förstår att det räcker inte med att göra det fyra veckor innan valet. Jag hoppas att många ställer sig frågan om varför det varit så tyst de senaste fyra åren. I riksdagen. Och jag hoppas att många förstår att F! behövs i riksdagen om det inte ska bli tyst igen!

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021