Reinfeldts vilseledande manöver

 

Det senaste utspelet från (M) är tänkt att väcka känslor av solidaritet med världens folk i krigsdrabbade områden, mot det krig som pågått under de senaste åren, i Syrien och i Irak mot IS, den terrorgrupp som härjat och dödat människor under hela sommaren.

Tre veckor innan valet stiger tre ledande moderater fram och blir en röst i världen. Till och med Zaremba uttrycker sin tillfredsställande och glädje över detta (DN 22/8) som tror att Olof Palme skulle känna igen sig. Jag trodde faktiskt att Zaremba var klokare än så.

Det blev en valstrategisk seger, för media nappar som vanligt. Men förhoppningsfullt blir det en kortvarig seger. I höstens val är det många konkreta sakfrågor som de svenska väljarna ska ta ställning till. Frågor som väljarna kan och vill påverka. Och det är just detta som moderaterna vill undvika, frågor om välfärden, skolan, fördelningspolitik, jobben, järnvägen, gruvdriften som inte ger tillbaka något till regionen, glesbygdens utarmning och miljön.

Den diskussionen har de redan förlorat och därför är deras strategi att lyfta världsläget och göra den till en valfråga + regeringsfrågan. Det är ju svårt att ifrågasätta känslor av medlidande med människor som tvingas på flykt från sina hem och sitt land.

Det är viktigt att inte gå i fällan utan fortsätta att lyfta sakfrågorna, som inte på något sätt står i motsättning till medkänsla med världens förtryckta och fördrivna människor. Tvärtom.
M-politiken har inneburit en historisk omfördelning av samhällets resurser från fattiga till rika via olika bidragssystem. Solidariteten med utförsäkrade, arbetslösa, sjuka, fattiga pensionärer, bostadslösa och med alla som tvingas leva i otrygghet och under existensminimum, lyser däremot med sin frånvaro hos moderaterna.

Claudette Skilving

 

Läs också gårdagens ledare: Varför vill M ha ett större SD?
Bloggat om detta: Strategin är klar men den kommer inte att uttalas

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

2 Kommentarer

  1. Lars den 22 aug 2014 kl 17:52

    Varför kan inte politiker bara hålla sig till sanningen så skulle vi slippa den hemska polariseringen vi ser växa i samhället. Utan en stabil ekonomi kommer allt braka. Utgå från verkligheten dumma politiker så kanske vi kan hålla sams här i landet. Reinfeldt hade kunnat sagt det här för ett halvår sedan i stället. Läget är känt.  2. Gustav den 22 aug 2014 kl 14:27

    Kan det vara så att ett av Moderaternas huvudsyften med utspelet är en valtaktisk manöver för att få väljare som velar mellan SD och Socialdemokraterna att välja SD. SD är inget trevligt inslag i Svensk politik men utgör inget realt hot mot till att Moderaterna och Alliansen regeringsställning. Tyvärr så tror jag att Moderaternas utspel kommer ge utdelning. SD kommer antagligen växa på bekostnad av socialdemokraternaLämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021