Pojken som läste Jules Verne

 
 
[singlepic id=611 w=279 h=377 float=left] Almudena Grandes, Norstedts
Det är sent 40-tal i Jaénprovinsen i Andalusien, Franco har haft makten ett 10-tal år. Här i bergen växer ingen oleander och ingen bougainvillea och här har man inte gett upp motståndet mot El Caudillo och falangisterna.
Mitt i dessa kyliga bergstrakter placerar den kraftfulla och i hemlandet mycket lästa författaren Almudena Grandes den unge pojken Nino, son till en civilgardist. Genom hans 9-åriga ögon upptäcker vi äventyret med guerillaledaren Cencerro och genom hans öron hör vi skriken från de torterade fångarna i civilgardets anläggning.
Det som gör att det blir uthärdligt, t o m värmande, är Ninos barnsliga och oskuldsfulla perspektiv. Genom honom berättar Grandes om barnens och kvinnornas villkor under hårda år.
Kriget som aldrig tog slut kallar hon denna tid. Det är först idag hon säger sig kunna berätta historien, långt efter Francos död. Massgravar har öppnas och familjer har äntligen fått veta vad som hänt med deras kära. /UKK

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021