Usla, elända och arma – Samhällets utsatta under 700 år

[singlepic id=537 w=283 h=437 float=left]
Sofia Holmlund & Annika Sandén, red., Natur & Kultur Vår historia har mest handlat om våra kungar och vår stormaktstid – 1600-talet. Men mellan 1611 och 1721 låg Sverige i krig i 72 år. Vad det innebar för i bokstavlig mening lemlästade, hemvändande soldater och ett jordbruk där ibland större delen av män i vapenför ålder saknades är däremot föga beskrivet.
Om detta handlar en av uppsatserna i boken. I andra beskriver historiker hur de fattigaste och jordlösa som tvingats lämna den relativa tryggheten i bondesamhället levde sina korta liv. De som på grund av hor, brott eller bara krig och fattigdom fick försörja sig på tiggeri eller stölder och då riskerade dödsstraff. En annan avhandlar hur bara för ett sekel sedan änglamakerskor vanvårdade ihjäl ”oäktingar”.
Trots den vetenskapliga formen är boken fylld av välskrivna, konkreta berättelser om människors olycka. Den ger ett angeläget perspektiv också på dagens utstötta, t ex papperslösa och tiggande romer. De besuttnas och välordnades fördömanden är alltjämt desamma: ”De gör inte rätt för sig”.
Jan Molin

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021