Hemlösa behöver bostad först!

De flesta riksdagspartier ställer upp på principen Bostad först, som provats under några år i flera kommuner med goda resultat. Det visar Sveriges Radios utfrågning av riksdagspartierna i Almedalen.

Redan 2009 lanserade Lunds universitet forskningsresultat som visade att en hemlös inte är hjälpt av s k trappstegsboenden, där skötsamhet ska kvalificera dig för en ny nivå i mot det hägrande målet av eget boende. Bäst resultat nås genom att ge bostadslösa det de behöver: dvs en bostad! Oavsett om den hemlöse har missbruksproblematik eller inte.

34 000 personer levde i hemlöshet i Sverige enligt den senaste mätningen som Socialstyrelsen gjorde 2011.
Vid Boverkets kartläggning i år uppgav 85 % av landets kommuner att de har brist på hyresrätter. Och trots att de planerar att bygga, uppger 60 % av kommunerna att det behöver byggas fler hyresrätter än de planerat.
114 kommuner har särskilt brist på bostäder åt gruppen flyktingar. Men för ungdomar är behovet av små hyresrätter ännu större, enligt rapporten Bostadsmarknaden 2013-2014.

Vänsterpartiet säger sig vid SR:s utfrågning vilja införa en nollvision för hemlöshet och att bostad ska vara en rättighet som ”skulle kunna inarbetas i socialtjänstlagen så att den kompletteras med en bestämmelse om att rätt till bistånd också ska omfatta rätten till en egen bostad”.
Miljöpartiets Gunvor G Ericson säger till SR:
– Det finns många olika åtgärder som man kan göra för att få ett ökat bostadsbyggande, staten skulle kunna underlätta för att bygga fler studentbostäder. Vi har tagit fram ett antal konkreta förslag för att stimulera så att det blir fler studentboenden. Det handlar om beskattningsregler men också om normer och regler som ska gälla för bostäderna.
Socialdemokraterna anser att Alliansen misslyckats med sin politik mot hemlöshet men ser positivt på de satsningar som sker med ”Bostad först”.

Läs hela utfrågningen på SR.se
men också:
Social Housing fungerar ur SocialPolitik nr 2/2014
Fast bostad först ur SocialPolitik nr 4/2009

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021