Svenska pensionspengar investeras klimatvidrigt

 

AP-fonderna investerar – fortfarande! – miljontals kronor i företag som bidrar till förstörelse av unika naturområden, avskogning och klimatförändringar.
Fonderna förvaltar över 1200 miljarder av vårt gemensamma pensionskapital men har otillräckliga strategier för att minska miljöeffekterna. Det visar en rapport från Fair Trade Center som tagits fram med stöd av WWF, Pushing the Planet.
– Vi uppmanar  Allianspartierna och Socialdemokraterna i riksdagens pensionsgrupp att kräva riktlinjer som gör att fonderna minskar sin negativa påverkan på biologisk mångfald, säger Maria Sjödin, kommunikationsansvarig på Fair Trade Center och huvudansvarig för rapporten.
AP-fonderna har t ex innehav till ett värde av 470 miljoner kronor i de amerikanska jordbruksföretagen Archer Daniels Midland och Bunge som dominerar världshandeln med soja från Sydamerika. Trots att expansionen av sojaodlingar är en av de viktigaste orsakerna till förlust av arter och ekosystem i Sydamerika, har fonderna inte fört någon dialog med företagen.
Fonderna investerar också i Wilmar International som kontrollerar 45 procent av världshandeln med palmolja. Företaget anklagas för involvering i omfattande skövling av regnskog i Indonesien, men AP-fonderna har inte försökt påverka bolaget under 2013.
Fondernas passivitet när det gäller fossila investeringar kritiseras också.

SocialPolitik nr 3/2010 skrev i Pensionspengar på tillväxt om hur svenska AP-fonderna medverkar till förött liv och miljö i Amazonas.

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021