Motiverande samtal i arbete med våld i nära relationer

 

Liria Ortiz, Gothia förlag Våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem, samtidig som många professioner inte har utvecklade rutiner för hur man ska hantera problematiken. Frågan anses ibland för känslig. När kan man fråga och hur ska man hantera svaren?
Boken syftar till att ge professionella konkreta samtalsverktyg för att fråga om våld, hantera motstånd och motivera till förändring; även för den som jobbar med våldsutövare.
För att visa hur parterna kan rättfärdiga sina handlingar används många konkreta exempel ur motiverande samtal med personer som är eller har blivit våldsutsatta. Förf. försöker även belysa vilka mekanismer som ligger bakom ett våldsamt agerande.
Den våldsutsatta är ofta ambivalent kring att lämna förhållandet, samtidigt som hen ofta tenderar att bagatellisera det som skett. Den professionella måste vara lyhörd för de svängningar som följer med beslutet om att bryta upp. Grundläggande i ett motiverande samtal är att understryka individens autonomi och att vara flexibel i tillämpningen av metoden.
Boken är lättläst och konkret. Dispositionen gör det lätt att snabbt hitta specifik information. Våldsmekanismerna förklaras på ett begripligt sätt. Med lite kunskap behöver inte frågan om våldsutsatthet vara så laddad som den verkar vara i dag.
/Cristina Bornea