Bemanningsföretag försöker ge personer med funktionsnedsättning en ny chans på arbetsmarknaden.

Text: Torbjörn Uhlin | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 4 2010

Varannan arbetsgivare kan visserligen tänka sig att anställda en person med funktionsnedsättning. Det visar arbetsförmedlingens enkät bland 12 500 arbetsgivare förra vintern. Men verkligheten ser helt annorlunda ut. Okunskap om sjukdomar och funktionshinder samt behov av anpassning av arbetsplatsen gör att många arbetsgivare väljer bort funktionshindrade.
En ny väg in på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning går via bemanningsföretag, som ger arbetsgivare chansen att upptäcka funktionsnedsattas kvalifikationer utan att behöva ta arbetsgivaransvar. I projektet Bemanning med plus pågår till exempel ett unikt samarbete mellan bemanningsföretag, Samhall och ideella handikapporganisationer. I nära samverkan med arbetsförmedlingen.

Det finns en miljon människor i vårt land med någon typ av funktionshinder. Av dem är
148 000 inskrivna som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.
Räknar man även in personer som går i något arbetsmarknadspolitiskt program handlar det om över 200 000 arbetslösa med olika funktionsnedsättningar.
Inom gruppen ”funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga” har arbetslösheten de senaste åren ökat mer än för genomsnittet arbetslösa, enligt arbetsförmedlingen, som uppskattar att ökningen kommer att fortsätta ”i stor omfattning” även under 2011.

Funktionsnedsatta har dessutom ofta varit arbetslösa under längre perioder än genomsnittet. Ungefär hälften har varit utan jobb i mer än tre år, och den gruppen ökar stadigt. Totalt har 82 procent av de funktionsnedsatta arbetslösa varit utan jobb i mer än ett år, jämfört med 52 procent bland arbetslösa utan funktionshinder. Ännu värre är det för funktionsnedsatta som har kort utbildning eller är utrikes födda.
Löneutvecklingen är också sämre för personer med funktionsnedsättning än utan. I en studie nyligen med uppgifter ur Socialstyrelsens faktabas hade inkomstnivån för personer med ryggmärgsskada till och med sjunkit för åren 1996–2002, medan normalinkomsttagaren nästan fått dubbel lön.

Reumatikerförbundet är ett av de förbund som nappat på Bemanning med plus. Där ingår uthyrning av arbetskraft och individuell anpassning av arbetsplatsen:
– Arbetsgivare tvekar att anställa för att de tror att problemen är mycket större än vad de faktiskt är, säger Rolf Greiff, projektledare för Bemanning med plus. Om personerna får jobb kan de visa vad de går för. Vi vill ge arbetsgivarna chansen att upptäcka det, utan att behöva ta hela arbetsgivaransvaret.
Ett annat skäl är att se mångfald som en god faktor för verksamheten. Det insåg ICA och lanserade projekt Vi kan mer med målet att anställa upp emot tusen personer med utvecklingsstörning. Känd via reklamen är idag ICA-Jerry med Downs syndrom. Max hamburgerrestauranger har ambitionen att anställda 200 personer med funktionsnedsättning, i samarbete med Samhall.
– Båda företagen arbetar för en hållbar utveckling och mångfald på arbetsplatsen. De vill skapa attraktiva arbetsplatser, vilket i längden bör gynna företaget såväl inom organisationen som ut mot kunderna, säger Rolf Greiff.

Reumatikerförbundet gjorde för tre år sedan en egen studie om arbetsgivares attityder mot funktionshindrade. Den visade på en positiv inställning till rekrytering, om man bara fick stöd i anställningsprocessen.
Arvsfonden beviljade anslag och Reumatikerförbundet kunde inleda ett samarbete med bemanningsbranschen inom projektet Bemanning med plus. Idag finns 150 arbetssökande personer i projektets CV-bank.
– Vi ska använda oss av samhällets resurser, säger Rolf Greiff. Aktivitetsstöd som lönebidrag, utvecklingsanställning och nystartjobb för att underlätta vid anställning. På arbetsplatsen utvecklas rätt förutsättningar för individen, som flexibla tider, hjälpmedel och funktionell arbetsmiljö.

Bemanningsföretagen ses både som ett medel att erbjuda personer för anställning och som stöd och coaching för personen ute på arbetsplatsen. Henrik Beckström, vd för Bemanningsföretagen, ser det som en stor utmaning i att förmedla denna outnyttjade arbetskraftsresurs till arbetslivet:
– Genom att sammanföra två expertgrupper, vår bransch som ordnar jobben och de ideella organisationerna som kan sina medlemmars villkor, kan kreativa lösningar skapas.
Efterhand har fler bemanningsföretag och sociala företag anslutit sig. Ett par anställningar och sex praktiktjänster har ordnats. Ännu har det inte lossnat riktigt.
– Jag tror givetvis på det här, även om jag ser svårigheterna, säger Rolf Greiff. Kan vi bara överbrygga osäkerheten och få arbetsgivarna att ställa frågor och hitta bra lösningar, tror jag att personer med funktionsnedsättning ska få samma chans på arbetsmarknaden som andra.

[email protected]

Reumatikerförbundet och Riksförbundet Mag- och Tarmsjuka samverkar i projektet med branschorganisationen Bemanningsföretagen. Dessutom medverkar Samhall, Work for you AB, Amledo, ABF Sydöstra Götaland, Kristinehamns folkhögskola, Handelshögskolan samt Institutet för Personal- och Företagsutveckling, Uppsala universitet, genom företaget IMIT.
Bemanningsföretagen Dynamic partners, Orka Mera Personal, Seniorjobb Väst, 50plus Kompetens har samarbetsavtal med Bemanning med plus.

Läs vidare
Bemanning med plus – Nytt Nödvändigt Nu | Reumatikerförbundet

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021