Skogens beska guld

Det verkar som om lingon och blåbär på bordet är viktigare än arbetsrätt och mänskliga rättigheter för gästande bärplockare. Vi köper och mumsar i oss utan att ifrågasätta.

Debatt i SocialPolitik nr 3 2011 | Text: Joacim Blomqvist | Prenumerera

Så var det dags igen. I Munkfors spärrade uppretade strejkande rumänska bärplockare av Skolgatan den 25 augusti.

Än en gång hade svenska företag lurat hit arbetskraft, som de betalat oskäligt låga löner – 50 euro (cirka 540 kronor) om dagen, under förutsättning att de var och en plockade 70 kilo lingon. De lyckades plocka 20. (Värmlands Folkblad 25/8 2011).

Och Västerbottens-Kuriren har åter intervjuat thailändska bärplockare som inte fått den avtalsenliga lönen. I Hälsingland sitter personer häktade för människohandel med bärplockare. Tidigare i år övergavs 17 bulgariska bärplockare i Söderhamn och sju på Moheds camping av en spårlöst försvunnen arbetsgivare.

De strandade bulgarerna kunde så småningom återvända på socialförvaltningens bekostnad. I Munkfors fick rumänerna 50 euro var för omkostnader och reste hem.
Några i raden av årets (2011) larmrapporter.

Förra året var det 200 kinesiska bärplockare som utan mat eller vatten vandrade de tre milen från Långsjöby till Storuman med handtextade skyltar med Help! och SOS på. Deras lön var så låg att de skulle behöva plocka 40 kilo bär om dagen för att bara resan skulle gå runt.

I radio har vi hört Randi Mossige Norheim följa konflikten mellan en försvunnen företagare och vietnamesiska bärplockare. Fortfarande i vintras var de skuldsatta för resan hit och flera hade fått gå från hus och hem i Vietnam. (Vredens blåbär, P1, SR)

Migrationsverkets strängare regler med garantilön för anställda i bemanningsföretag skulle stävja missbruket, men de har visat sig alltför lätta att kringgå. Avtalet gäller för det första inte EU-medborgare som rumäner och bulgarer, eftersom det råder fri rörlighet inom unionen. För det andra har bemanningsföretag lurat till exempel thailändska bärplockade att skriva på ett avtal om garantilön, men därefter ett annat där de avsäger sig garantilönen. (Dagens Nyheter den 29 augusti 2011).

Lika säkert som bären mognar i augusti, lika självklart har det blivit att människor luras hit till oskäligt underbetalda arbetsuppgifter eller rent slavarbete.
Vilken människosyn ger detta uttryck för? Hur kan det fortgå? Så länge vi köper billiga bär utan att fråga vem som plockat och under vilka villkor, så länge kommer bemanningsföretagen att exploatera människor från Europas fattiga länder och tredje världen. Money talks.

[email protected]

Joacim Blomqvist är frilansskribent i Malmö.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021