Silversystrar tiger inte

Brutalt ärliga texter sätter ord på allt det jobbiga. Då blir det vackra texter som känns. Det är viktigt för Silversystrar i deras mix av soul och hiphop.

Text: Elisabet Omsén | Bild: Elisabet Omsén & Patrik Vincent | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 3 2011

Tala är silver, tiga är bull. Det är mottot för hiphop/soul-duon Silversystrars musik. Med sina röster vill Miah Jarnevi och Ulrika Broberg förmedla känslor och belysa de små händelserna i vardagen. Och duon ser det som en ära i att ha medverkat på välgörenhetsskivan Sånger från in- och utsidan där artister tolkar texter skrivna av fängelsedömda och deras familjer. Skivan är utgiven av frivilligorganisationen Solrosen, en verksamhet inom Göteborgs Räddningsmission.
– För oss är det en självklarhet att stötta projektet även om vi själva inte har någon erfarenhet eller känner någon som sitter i fängelse, säger Ulrika Broberg.

Silversystrar medverkar med låten Born to walk alone. Texten är skriven av Erica, en mamma som tagit hand om barnen medan pappan avtjänade sitt fängelsestraff. Arbetet med inspelningen var känslofyllt, berättar Miah Jarnevi:
– Erica och barnen var med i studion och det var häftigt att ha direktkontakt. De satt på andra sidan glasrutan i inspelningsstudion och gjorde tummen upp.
Det är första gången Silversystrar tolkar någon annans text. Det var en annorlunda upplevelse med stor respekt för Ericas integritet. En rappare behöver fler ord, eller framför allt en viss struktur på hur orden kommer.
– Jag fick lägga till ord, men hade en bra dialog med Erica så att känslan förblev densamma, säger Ulrika.

Låten förmedlar en påtaglig känsla av ensamhet. Men ett fängelsestraff innebär också många känslor av skam och skuld, inte bara för den som dömts, utan även för övriga familjemedlemmar. Att barnen inte har tillgång till sin förälder, innebär ibland att de allt för tidigt måste ta ett vuxenansvar och inte riktigt får möjlighet att bara vara barn.
I slutet av låten hörs Ericas och barnens röster när de ropar på varandra och mamman förklarar barnen sin kärlek.
– Låten handlar om skuld men även om en massa kärlek. Det hänger ihop.
– Texten känns, den är brutalt naken och ärlig. Lindar inte in verkligheten utan sätter ord på allt det jobbiga. Det gör den vacker.

Omkring 10 000 barn i Sverige har någon förälder i fängelse. Organisationen Solrosen stöttar barn med frihetsberövade föräldrar genom bland annat stödgrupper, enskilda samtal, läger- och musikverksamheter. De har tidigare gett ut två skivor där barn sjunger om hur det är att klara av vardagen när mamma eller pappa inte är kvar hemma.
En av papporna, som skrivit låten Älskade barn inspelad av artisten Magnus Carlsson på senaste skivan, har gjort intryck på Ulrika:
– Pappan berättade om de turbulenta åren med kriminaliteten som livsstil och om hur han var med i en av Solrosens föräldracirklar på fängelset. När en av programledarna spelade upp skivan med barnens sånger kom tankarna om hur hans egen dotter hade det, när han inte var närvarande. Det var där och då han insåg hur mycket dottern och familjen verkligen betydde.

Miah och Ulrika träffades första gången på Hultsfredsfestivalen. Silversystrar grundades 2006. De hade hört varandras musik via mötesplatsen www.whoa.nu, en community med inriktning på hiphop. Som musiker var de imponerade av varandra och lockades av ett samarbete.
Från början var det inga storartade planer, utan mera en kontakt för att kolla av varandra rent musikaliskt. Systrarna använder sig av helt olika uttrycksformer men förenas av strävan efter samma känslouttryck, Miahs mjuka soul i mix med Ulrikas hårda rapp.
– Vi kommer från två helt olika håll musikaliskt sett, men orden förenar oss, förklarar Ulrika.
– Vår musik ska kännas, tillägger Miah.

Ulrika är uppvuxen i Ulricehamn. Där blev hon tidigt besatt av hiphopen. Musiken, kulturen och livsstilen. Trots att det inte fanns några förebilder i den lilla staden, inga kompisar som lyssnade på hiphop och lärare som gärna sa att hon snart skulle växa ur sitt udda intresse. Men allt bidrog snarare till att hon drogs dit ännu mer.
– Jag kände aldrig några hinder.
Miah har växt upp i Karlstad. Vid sidan av musiken utbildar hon sig till förskolelärare med inriktning på skapande verksamhet. Hon skrev redan som femåring egna sagor och dikter. Så småningom började hon sjunga sina texter. En stor förebild var sångerskan Lauren Hills med skivan The Miseducation. Som soloartist har Miah sjungit på engelska och fått respons bland annat i England och Amerika som har en större publik än den lilla grupp som lyssnar på soul i Sverige.

Skapandet för Silversystrarna börjar vanligtvis med att den ene får en idé och bjuder in den andre. Visar det sig då att båda gillar det som är på väg att ta form jobbar de vidare med idén.
– Vi tycker och känner mycket när vi jobbar och det händer att vi benämner låtar efter färger innan vi döper dem i ord.
Namnet Silversystrar kommer sig av att de känner sig som systrar med mottot att tala är silver och att tiga är bull.
– Silversystrar står upp för det vi tror på, förklarar Ulrika och Miah fyller i:
– Tiga är inte det man ska göra.
De vill använda sina röster för att belysa det som händer i vardagen. Musiken handlar om känslor, stora som små, vackra som fula – för att beröra och förändra.
– Vad vi gör mot varandra på hemmaplan är det viktiga. Bara för att man vill göra sin röst hörd behöver det inte handla om stora politiska beslut långt bort någon annan stans. Alla kan göra något.

Silversystrar kompletterar varandra på flera sätt. Miah har ägnat många år åt scenkonst och är i dag utbildad teaterpedagog. Hon undervisar och håller workshops om kroppens närvaro och hur man agerar på scenen, något hon anser är bra för alla oavsett man vill stå framför en publik eller inte.
– Alla har nytta av att lära känna sin kropp.
Själv anser hon att hon är samma person antingen hon står på scenen eller är privat, men under ett uppträdande blir allt mycket mer förstärkt.
Ulrika har koncentrerat sig på röstens möjligheter. Hon är också utbildad gymnasielärare i svenska och psykologi. Vid sidan av musiken driver hon ett projekt hon döpt till Gör din grej! där hon föreläser och håller workshops om bland annat röstens betydelse och möjligheter. Hon vill ge deltagarna verktyg och motivera dem att prova nya uttryck och våga ta plats.
– Det behöver inte vara negativt att synas och höras. Jantelagen begränsar oss allt för mycket.

Silversystrar har tagit det lugnt in i musikbranschen. Snabba hits har inte varit deras grej. De har ägnat många år åt att spela live för att bygga upp en nära och trogen publik.
– Vi har byggt upp en grundtrygghet. Vi har spelat så länge tillsammans och blivit samspelta, säger Ulrika.
De tycker musikbranschen i dag har blivit allt för mycket av en konsumtionsvara med artister som ständigt måste synas och vara med i bruset och en otåligt publik som ideligen förväntar sig nytt material. Men de vill ägna sig åt sin musik nu, förhoppningsvis under många år.
– Vi kan hantera alla möjliga situationer. Inte mycket kan överraska oss längre, säger Miah. Vi har rutinen och behöver inte förlita oss på andra.
– Det är en häftig känsla att se folk framför scenen som kan våra texter.
– Vi har väntat länge med att släppa vårt album, men nu är vi redo.
Så i höst kommer deras första platta, efter sex år. De känner sig mogna och har hittat rätt bolag. Deras fösta fullängdare heter Mellan rim och rådlöshet. En titel som syftar på livet självt med alla uppgångar och nedgångar där vardagen ena sekunden kan vara underbar för att sedan verka oförutsägbar.

Skivan innehåller 14 spår, varav ett Under samma sol, gavs ut som singel i samband med 20-årsfiradet av FN:s barnkonvention 2009. Texten handlar om att alla barn i världen borde ha rätt att vara barn, en självklarhet som ju inte är så självklar. Singeln gavs ut tillsammans med hjälporganisationen Erikshjälpen och intäkterna går till deras projekt för barn i norra Afrika att gå färdigt skolan.
Silversystrar engagerar sig i frågor som ligger dem nära. Att ställa upp på välgörenhetsgalor som Ingen människa är illegal, Ship to Gaza och Ain’t I a woman för papperslösa kvinnor är självklart.
­– Jag tycker att det är viktigt med Ship to Gaza, säger Miah. Även om konvojerna med humanitärt bistånd inte alltid når sitt mål så belyser de problemet i Gaza och på Västbanken för omvärlden – att människor mot sin vilja blir instängda och avskärmade från omvärlden. Och även till dem på insidan att det faktiskt finns folk där ute som ser dem. Ship to Gaza kämpar för att blockaden ska brytas. Det handlar om människor, vi får inte glömma det! Jag supportar arbetet till 100 procent.

Silversystrar är stola över att medverka på välgörenhetsskivan Sånger från in- och utsidan och låten Born to walk alone är lätt att stå för. I början av september hade Silversystrar två spelningar på Kulturhuset Kåken och Stadsbiblioteket i Göteborg som förband till Stefan Andersson och andra medverkande artister på skivan.
– Vi bjöd in Erica, mamman som skrivit texten. Vi har kontakt med henne och familjen via Facebook. Och Erica är superstolt över låten.
– Responsen är positiv. Folk säger att vi gjort en bra tolkning, att låten är stark med en fin text. Det är skönt att höra att vi lyckats.
De hoppas nu att skivan ska få en bra spridning så att den här gruppen av barn med familjer blir synliggjorda. Kanske kan skivan öppna upp för diskussion och göra ämnet mindre tabubelagt för att lyfta skammen och hemlighetsmakeriet barnen bär på.

[email protected]

Diskografi
Mellan Rim Och Rådlöshet, album 2011
Välkommen, mp3/singel 2011
Toppen utav pallen, MP3/Singel 2010
Swagger, MP3/Singel 2010
Under samma sol, MP3/Singel 2009
2006 mixtape 2008, CD/Mixtape 2009
Skitiga stämband, såriga sneaks, CD/EP 2007
Stå upp för Afrika, CD/Samlingsskiva 2007
Mr. Gillis reggaepropaganda Vol. 2, CD/Mixtape 2007
Tala är silver, tiga är bull, CD/EP 2006

Aktuellt
Sånger från in- och utsidan – artister tolkar texter skrivna av fängelsedömda.
Medverkande: Shirley Clamp, Caroline Wennergren, Emrik, Silversystrar, Jessica, Stefan Andersson, Jim Jidhed, Jenny Roos, Kamran Tanha, Magnus Carlsson, Christina Kjellsson, Marie Bergman och Dan Viktor.
Bakom skivan står: Solrosen inom Göteborgs Räddningsmission, för barn och unga med familjemedlem i fängelse.
Skivan har finansierats av Länsstyrelsen i Västra Götaland.

www.silversystrar.se
www.raddningsmissionen.se
www.gordingrej.se
www.patrikvincent.com

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021