Se över sjukersättningen

SocialAktion har tillsammans med Välfärdsmanifestationen och Solrosuppropet startat ett nytt upprop. Nu för rätten till en högre sjukersättning. Dagens sjukersättning kan vara så låg som 6 500 kr per månad efter skatt.

Sjukersättning är en ersättningsform som ersatt gamla tiders förtidspension eller sjukpension. Man kan söka den efter flera år av sjukskrivning, utförsäkring och rehabiliteringsförsök. Många får avslag på sina ansökningar men har man ett bra läkarutlåtande och har misslyckats tillräckligt många gånger på arbetsmarknaden kan man få sjukersättning.

Lättad över att slippa fler utförsäkringar och återkommande sjukintyg till försäkringskassan så tackar man gladeligen ja till sjukersättning istället. Men då kommer nästa chock. Ersättningen räknas ut på de senaste årens inkomster och efter ett snittvärde räknats ut får man 64% av detta. Det blir inte mycket att leva på eftersom man inte varit yrkesverksam ett långt tag före sjukersättningen.

Nu vill vi ändra på detta. Ge alla dessa ”sjukpensionärer” värdiga livsvillkor. Tillsammans med fattigpensionärerna, utförsäkrade och fas 3or har personer på sjukersättning väldigt låga inkomster och måste komplettera dessa med bostadstillägg – ett slags extra bostadsbidrag. Det är inte rimligt att sjukförsäkringen ska ge så skral utdelning till sjuka och funktionsnedsatta.

Det är roligt att dessa organisationer har kunnat gå samman och jobba för en gemensam sak. Många upprörs över dagens usla villkor för personer med sjukersättning men hittills har det inte gjorts någon större aktion i ämnet. Nu har vi en skrivarstuga över nätet där vi producerar texter till pressen. Roligt och spännande att arbeta tillsammans över förenings- och nätverksgränserna. Man upptäcker att man har mycket att lära av varandra. Arbetet med Välfärdsmanifestationen och Solrosuppropet har verkligen varit givande. Och förhoppningsvis kommer vi kunna blåsa liv i en väldig viktig fråga som det varit alldeles för tyst om under lång tid.

Monica Armini
» SocialAktion
» Välfärdsmanifestationen
» Solrosuppropet

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

7 Kommentarer

 1. Marlene den 11 sep 2014 kl 09:00

  Hej
  Jag blev glad när jag såg detta inlägg, jag har idag sjukersättning på 75% och får ut blygsamma 5900 efter skatt, jag kan inte jobba dom sista 25% för att jag är för sjuk! har ansökt om 100% i mars i år men fortfarande 6 månader senare inte fått svar 🙂 jag har 4 barn och även 2 barnbarn och jag har inte valt att bli sjuk, jag fick diagnosen MS i slutet av 2006 och har efter det fått många sk skov och blir sämre för varje år. Men varför ska jag straffas med lägre inkomst och högre skatt, jag vill inget annat än att jobba men min kropp säger annat. Jag förstår att ni vill få bort sjukskrivningar som är onödiga men vi som absolut inte kan jobba men vill, varför straffas vi ? Nej, dags för förändring! 2. Torbjörn Wonevik den 13 feb 2014 kl 15:11

  Ett Värdigt liv har ALLA rätt till! Om svångremmen dras åt när du är sjuk, ja då är chansen till att dessa stackare blir än mer sjuka! Det ena ger det andra! En skälig levnadsstandard gör att du i lugn och ro få den tiden du behöver för att tillfriskna! Och är personen ifråga allt för sjuk för att någonsin börja jobba igen,ja då ska du ändå ha rätten till en rättvis levnadsstandard!
  Det är Skamligt av Sverige att ha det som landet har det idag!
  Men har vi Giriga Nötter i ledningen av landet,så kan vi ju inte vänta oss någonting annat! 3. Sonja lundberg den 12 feb 2014 kl 20:09

  Hur kan en statsminister stå och lova folket att arbetslösheten som då kallades massarbetslöshet då 6,5% skulle sjunka fler skulle få jobb. Idag över 8% inget har blivit bättre. Nyliberalismen utarmar Sverige, och folket. Sverige förtjänar bättre. En hel generation har åsidosatts. Välfärden är raserad. Det som tagit 100 år för socialdemokraterna, 100 år att bygga upp till ett folkhem det har bara tagit alliansen 6 år att rasera med stora klasskillnader som följd. 4. Anette Nyman den 12 feb 2014 kl 17:40

  Ja äntligen-tycker partierna är alldeles för tysta med detta! Man vill INTE vara sjuk och utan arbete-men det går ju bara inte ibland att arbeta.Blir ledsen och besviken när mina gamla kollegor tjänar 30.000 och jag har 10.000 pga reumatism i många år.Är det självvalt??Tack att det tas upp! 5. Alfhild Renbro den 11 feb 2014 kl 22:21

  Bra att den eländiga sjukförsäkringsfrågan tas upp inför valet! Men det är synd att begränsa frågan till den orimligt låga ersättningen för s k sjukpensionärer. Inte minst utförsäkringarna ställer också till tragedier för redan svårt drabbade människor.

  Samhället har säkert mera att vinna på att de sjukförsäkrade, kan bidra med konsumtion och utförsäkringarna är en skam, därför att de drabbade rår inte för att de är sjuka. Felet är att sjukvården inte kan hjälpa dem till ett tillräckligt bra liv för att kunna arbeta. 6. Sabine Kirschard den 11 feb 2014 kl 21:52

  Jag tycker att det är bra att man synliggör frågorna som rör sjukskrivningar och sjukersättning och vad som händer om man misslyckas tillräckligt många gånger att komma ut på en arbetsplats. Att hamna i fas3 är både skrämmande och kränkande gentemot dem som drabbas. Det finns ett stort förakt för svaghet och det som är annorlunda. Vi ska tänka, känna och må lika trots att vi är olika. 7. Gertie Gladnikoff den 11 feb 2014 kl 14:15

  Bra att den eländiga sjukförsäkringsfrågan tas upp inför valet! Men det är synd att begränsa frågan till den orimligt låga ersättningen för s k sjukpensionärer. Inte minst utförsäkringarna ställer också till tragedier för redan svårt drabbade människor.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021