- 0share
- E-post
[singlepic id=283 w=327 h=437 float=left]
Blir inte sedda
De känner sig inte lyssnade på och de får inga förklaringar till sina föräldrars missbruk eller psykiska sjukdom.
Föreningen Maskrosbarn har intervjuat 50 ungdomar mellan 14 och 19 år som lever i familjer med missbruk och/eller psykisk ohälsa. Sju av tio upplever inte att myndigheterna lyssnar på dem. Åtta av tio har inte mött någon vuxen som förklarat förälderns diagnos eller sjukdom.
Intervjusvaren visar genomgående på bristande delaktighet, känslan av att inte bli tagen på allvar och bristande information. Självklart fanns även de med positiva erfarenheter, men de var mer undantag än regel. Och bara ett fåtal kände över huvud taget till Barnkonventionen och barns rättigheter.
Stödet som de önskar? En skola med fler kuratorer och annat vuxenstöd. Att psykiatrin och beroendevården ger information om vad psykisk ohälsa och missbruk innebär samt vilket stöd som finns att få. Att socialtjänsten tar sig tid till enskilda möten med dem och ger rak och tydlig information.
– Myndigheter behöver samarbeta bättre med oss, säger Thérèse Eriksson från Maskrosbarn, som vill skapa barnombud som kan verka som ett stöd för ungdomar i kontakten med olika myndigheter och sprida kunskap till barn om deras rättigheter.
Barn ska få stöd
Barnrättsbyrån i Stockholm kan erbjuda enskilda barn och unga praktisk hjälp, stöd och rådgivning.
Bråkigt hemma? Utsatt för brott eller själv åtalad? Ensam och ledsen? Nu är alla barn och unga upp till 21 år välkomna till Barnrättsbyrån i Stockholm för att få hjälp att hitta rätt bland myndigheter och få sina rättigheter tillgodosedda. Inga speciella krav ställs.
Det är Ersta Diakoni som startar Barnrättsbyrån. Pengar kommer också från World Childhood Foundation, Stockholms stad och Gålöstiftelsen. Man vill jobba praktiskt och kombinera socialt arbete med juridik. Bland de som hittat till byrån finns ensamkommande flyktingbarn och barn som upplever att de inte fått komma till tals i föräldrarnas vårdnadstvister.
–Vi har också slagits av att små saker inte blir gjorda, som kan lösas enkelt, säger Maria Soares Lindberg från Barnrättsbyrån.
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021