Barn skapar hela tiden

[singlepic id=256 w=240 h=180 float=left]
Kultur för barn och om barn ses ofta. Men sällan av barn. Det var grunden till Perspektiv.

Text: Maria Wallin | Bild: Ramin, Perspektiv | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 3 2012

– Jag tycker barn får ta allt för liten plats i kulturlivet och i samhället, säger Karin Axelsson på Stockholms stadsbibliotek. Det finns ett stort kulturellt utbud för barn och i viss mån också med barn men i princip ingenting av barn.
– Med min bakgrund som förskollärare vet jag att barn skapar kultur hela tiden när de undersöker sin omvärld. Men det sker i skymundan.
På Stockholms stadsbibliotek, har man ett uppdrag att uppmuntra barn att berätta. Inte bara i form av det talade och skrivna ordet utan även med hjälp av bilder och fotografier. Det blev grunden i projektet Perspektiv på 15 förskolor i Stockholm.
– Man kan kolla på något fint som man vill titta ofta på, och då tar man kameran, trycker på knappen och fotar, sa Amar från Örnens förskola i Alby.
– Sen har man alltid dom bilderna och man kan alltid titta på dom.

Konstigare än så var det inte. Vilket resulterade i långt över 300 bilder, där varje barn fick välja sina egna motiv och så småningom ta fram en eller ett par favoritbilder för att ingå i en gemensam utställning.
Men det var viktigt att även själva utställningen togs på allvar av utställaren, säger Karin Axelsson.
– Det kändes självklart att i första hand kontakta Fotografiska museet. De tände på idén och har skött det här otroligt proffsigt.
Utställningen hängdes i de vackra lokalerna med proffsbelysning och givetvis en vernissage, dit både barn och pedagoger bjöds in.
– Det var väldigt bra och spännande när jag fick se mina bilder på väggen, tyckte Julia från Alby.  Det blev väldigt, väldigt bra att vi fick saft o kaka, för vi blev jättetörstiga.
– När jag såg mina bilder där blev jag jätteglad för de blev jättefina, sa Amar.
I höst hänger bilderna på tio olika bibliotek i närheten av alla de förskolor som ingått i Perspektiv. Ändå var inte utställningen det viktigaste:
– Mest givande har varit själva processen, säger Karin Axelsson. Att barnen fått ytterligare ett verktyg att undersöka världen med. Att inte bara bli avbildade och dokumenterade. Utan själva göra.

[email protected]