Barn skapar hela tiden

[singlepic id=256 w=240 h=180 float=left]
Kultur för barn och om barn ses ofta. Men sällan av barn. Det var grunden till Perspektiv.

Text: Maria Wallin | Bild: Ramin, Perspektiv | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 3 2012

– Jag tycker barn får ta allt för liten plats i kulturlivet och i samhället, säger Karin Axelsson på Stockholms stadsbibliotek. Det finns ett stort kulturellt utbud för barn och i viss mån också med barn men i princip ingenting av barn.
– Med min bakgrund som förskollärare vet jag att barn skapar kultur hela tiden när de undersöker sin omvärld. Men det sker i skymundan.
På Stockholms stadsbibliotek, har man ett uppdrag att uppmuntra barn att berätta. Inte bara i form av det talade och skrivna ordet utan även med hjälp av bilder och fotografier. Det blev grunden i projektet Perspektiv på 15 förskolor i Stockholm.
– Man kan kolla på något fint som man vill titta ofta på, och då tar man kameran, trycker på knappen och fotar, sa Amar från Örnens förskola i Alby.
– Sen har man alltid dom bilderna och man kan alltid titta på dom.

Konstigare än så var det inte. Vilket resulterade i långt över 300 bilder, där varje barn fick välja sina egna motiv och så småningom ta fram en eller ett par favoritbilder för att ingå i en gemensam utställning.
Men det var viktigt att även själva utställningen togs på allvar av utställaren, säger Karin Axelsson.
– Det kändes självklart att i första hand kontakta Fotografiska museet. De tände på idén och har skött det här otroligt proffsigt.
Utställningen hängdes i de vackra lokalerna med proffsbelysning och givetvis en vernissage, dit både barn och pedagoger bjöds in.
– Det var väldigt bra och spännande när jag fick se mina bilder på väggen, tyckte Julia från Alby.  Det blev väldigt, väldigt bra att vi fick saft o kaka, för vi blev jättetörstiga.
– När jag såg mina bilder där blev jag jätteglad för de blev jättefina, sa Amar.
I höst hänger bilderna på tio olika bibliotek i närheten av alla de förskolor som ingått i Perspektiv. Ändå var inte utställningen det viktigaste:
– Mest givande har varit själva processen, säger Karin Axelsson. Att barnen fått ytterligare ett verktyg att undersöka världen med. Att inte bara bli avbildade och dokumenterade. Utan själva göra.

[email protected]

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021