LO klarade inte ny kvinna i toppen

Helén Pettersson, LO-ombudsman för Handels, manövrerades undan inför valet av ny LO-bas i maj.

Text: Leif Stenberg | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 3 2012

Mötet med Helén Pettersson sker den 24 maj i riksdagen, dagen innan LO-kongressen öppnar. Hon hade sedan länge varit nominerad till ny ordförande. Plötsligt försvann hennes namn, varför?
– Som LO-ombudsman, riksdagsledamot och kvinna har jag smällt i glastaket många gånger; hit kommer du men inte längre. Denna gång bestod det av plexiglas. Många journalister intervjuade mig inför nomineringen. Alla, utom en enda tjej från Folkbladet i Umeå, frågade ”Är LO verkligen redo för ännu en kvinna som ordförande?” Alla fick samma svar ”Frågade ni Bertil Jonsson om LO var redo för den tionde mannen på raken när han nominerades till ordförande på sin tid. 2012 måste vi ha kommit förbi sådant!”
– Ingen, utom Riksdag och departement, citerade mitt svar.
– När mitt namn togs bort sas det att du kan komma att få en plats i ledningen. Men det var inte på de premisserna jag kandiderade. Mitt förbund Handels lyfte in mig som ett tredje namn för att få någon som alla kunde enas om. Det gick inte eftersom både Metall och Kommunal höll stenhårt på de sina. Jag fick beskedet att jag inte skulle bli föreslagen av valberedningen, utan tvingas att gå till öppen strid under kongressen. Det vill jag inte.
För Helén Pettersson handlar det om var hon kan göra mest nytta.
– Det är inte fel med någon med min bakgrund i riksdagsgruppen, här blir ett hål om jag försvinner. Sedan kommer jag att göra allt för att stötta LO.
Dagen innan kongressen var det därför klart att Karl-Petter Thorwaldsson från Metall skulle bli LO:s ordförande och Tobias Baudin från Kommunal vice. CV för de nominerade visar att det inte primärt handlade om kompetens, erfarenhet och nätverk. Tobias Baudin har bara några få års erfarenhet som facklig ordförande. 80 procent av Kommunals medlemmar är kvinnor. Trots det gick det inte att få en jämställd högsta ledning.
– Jag minns tankarna när boken Backlash av Susan Faludi kom runt 1990, så skulle det aldrig bli i jämställdhetsprojektet Sverige. Men nu behöver den läsas igen. Jag har fått refererat ett otal samtal om att ”Nu är det dags för en karl på posten som LO:s ordförande! Varianten med kvinna gick som fan.” Det är nedrigt.

[email protected]

Helén Pettersson valdes i juni till ordförande i ABF, den första kvinnan på den posten någonsin. ABF grundades 1912.

Läs vidare
Krossa glastaket – makthandbok för kvinnor, av Emma Vall författarpseudonym för  Maria Herngren, Eva Swedenmark och Annica Wennström, Bilda förlag 1998.
Backlash – The undeclared war against American women, Susan Faludi, Crown New York 1991, Pocketförlaget 2009.

Längre artikel om Helén Pettersson