Ge upp i dag – i morgon kan det vara för sent

[singlepic id=217 w=300 h=346 float=left]
Fredrik Sjöberg, Albert Bonniers Utmärkt kvällslektyr. Om två udda konstnärer, tämligen okända under sin livstid. Upptäckta och hyllade när det redan var för sent. Korta välskrivna stycken med många gånger drastisk humor och en trivsam livsvisdom, ibland lite självgod. Oftast skönt snärtiga avslut på varje text.
Olof Ågren född i en liten by i Jämtland 1874, död 1962 utfattig på en mager gård i Småland. Men däremellan närmast på luffen i Europa, ständigt fattig, ständigt målande. På allt. Och i Stockholm. Benämnd naivist. Egensinnig och ”svår” var mera om Olof själv.
Lotte Laserstein (1898–1993), judinna, konstutbildad i Berlin, flydde undan Hitler till Sverige. Drog sig tillbaka i obemärkthet till Kalmar, med väggarna fyllda av sin konst. I dag går hennes tavlor för miljonbelopp. Det som inte brann upp och förstördes dyker fortfarande ibland upp – via okända vindar och källare. /MW

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021