Evidensbasera skolan!

 

SP 2013 4

LEDARE SocialPolitik nr 4/2013 av Maria Wallin. (Utgivning 6 december. Beställ!)

”När jag var yngre trodde jag att jämställdhet kommer av sig självt”, sa utbildningsminister Jan Björklund på Folkpartiets landsmöte nyligen. ”Jag måste erkänna att jag har blivit klokare.” Många decenniers evidensbaserad empirisk vetenskap hade äntligen nått honom. Jag hoppas – innan alltför många barn har offrats, få höra honom säga: ”Jag hade fel om skolan också. Somliga barn klarar mina reformer utan att ta skada. Men många gör det inte. Det har forskningen hävdat hela tiden, men jag har inte lyssnat. Nu har jag blivit klokare. Nu ska vi börja lyssna på pedagogikforskare och ta intryck av forskningsresultat.”

Inom vilket annat område kan man strunta i evidens och forskning så som Björklunds utbildningsdepartement har gjort i sina skolreformer!? Vi måste se att en minister kan ha fel och ändå sitta på makten. Ta bort honom, han behöver ett helt liv innan han vaknar upp. Svenska barn har inte tid med det! Hälften av dem förlorar sina livs möjligheter.

I SocialPolitik nr 4 2013 Om tron på en psykiatri utan bältesläggning (sid 14). Om tuffa vägar ut ur missbruk och kriminalitet till ett värdigt liv (sid 4 och sid 8). Möt barnläkaren Henry Ascher (sid 20) och utbildaren och handledaren Solvej Abrahamsson (sid 28), båda stridbara för barns bästa. Följ socialjouren en lördagskväll (sid 34). Och hur var det med pensionsreformen 1994? Valde Sverige rätt väg? (sid 24-27). Möt Stars of Hope, kvinnor som slåss för sina rättigheter i Palestina och Anton Honkonen som fann en framtid hos Jan Myrdal (sid 48).

Läs också texter sprungna ur cirklar i SocialAktion.nu – en socialarbetare om rädsla (sid 32) och röster från ensamstående/enastående/makalösa föräldrar (sid 44). Exempel från ett Arvsfondsprojekt i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund. Med syfte att påverka och fördjupa samhällsdebatten. Läs mera: www.socialaktion.nu

SocialPolitik nr 4 2013 är extra tjockt. Vi laddar för jubileumsnummer i vår. Då har denna uppkäftiga och oberoende röst i mediebruset klarat utgivningen i 20 år. Se till att den inte tystnar. Tack för att du prenumererar! Hjälp oss värva nya läsare!

Maria Wallin

Läs mera om skolan i Maria Wallins Sommarprogram i P4 Väst