Västsahara – Europas sista koloni i Afrika

[singlepic id=179 w=583 h=388]

Lena Thunberg, Föreningen Västsahara I en lättillgänglig bok med ett digert bildmaterial från 70-talet och framåt får vi västsahariernas invecklade historia fram till idag.
Västsahara var spansk koloni (Spanska Sahara) innan Marocko ockuperade landet 1975. Spanien behöll delar av fosfatvinsten och fisket. Än idag fortsätter EU stjäla Västsaharas råvaror, bland annat genom ett nytt fiskeavtal i höst, som av folkrättsjurister dömts ut som brottsligt.
I flyktingläger i Algeriet lever 160 000 västsaharier – fortfarande efter 38 år – på katastrofstöd bestående av bönor och linser från FN. Nya generationer föds och fler och fler unga västsaharier är otåliga och förbittrade över omvärldens ointresse.
I den ockuperade delen av Västsahara offrar människorättsaktivister sina liv för att få ut information om övergrepp mot civilbefolkningen. Och i FN:s säkerhetsråd blockerar Frankrike, Marockos bundsförvant, effektivt alla förslag på hur västsaharierna ska få självbestämmande.
För mig som bara följt frågan lite på avstånd tidigare har denna bok gett större förståelse för människorna som drabbats av detta brott mot folkrätten. En läsvärd bok om en konflikt som borde varit löst för längesedan. /FM

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021