Nils Holgersson

[singlepic id=181 w=583 h=388 float=left]

Västanå Teater, regi: Leif Stinnerbom. I hjärtat av Värmland, vid Rottneros och tvärs över sjön Fryken till Selma Lagerlöfs Mårbacka, ligger Västanå Teaters berättarlada. Det har blivit en årlig tradition att besöka Västanå sommarteater.
Nils Holgersson var den första föreställning som spelades i Berättarladan 1999 och i år gavs den i ny tappning. För givetvis har Selma Lagerlöf en särställning. Men även andra verk har satts upp, t ex Ljuset av Torgny Lindgren och Misantropen av Moliére.
Nils Holgersson har gått för utsålda hus i sommar. Om den late bondpojken som blir förtrollad och får göra en resa ridande på Mårten Gås över hela Sverige, från Skåne i söder till Kebnekaise i norr. De äventyr och svårigheter som uppstår under resan gör pojken Nils ödmjuk och hänsynsfull mot djuren, vilket är ett av budskapen – att människan måste lära sig att respektera och leva i harmoni med djuren på jorden.
Ursprungligen skrev Selma Lagerlöf berättelsen som en geografibok för folkskolan. Jag minns den som tråkig och tappade ganska snabbt intresset för att läsa den. Västanå Teater tonar ner den pedagogiska ansatsen och lägger tonvikten på Nils möten med djuren.
Det som imponerar är helheten i föreställningen, gestaltningen av djuren, musiken och den ständigt närvarande och lekfulla dansen. I år ställdes det större krav än någonsin på skådespelarna. De bjöd på hisnande akrobatik till Magnus Stinnerboms folkmusik. Inger Stinnerbom har som vanligt gjort de fantastiska dräkterna.
Västanå Teater har etablerat en teaterform som inte liknar någon annan i Sverige. /CS