Moderaterna döper om verkligheten för att passa in i partiprogrammet

Moderaterna vill inte tala om den skattesänkarpolitik för högavlönade som pågår. I stället talar de om arbetslinjen. Den Nya Arbetslinjen i de nya i Nya Moderaterna.

De Nya Moderaterna lanserade sig tidigt som Sveriges arbetarparti. Begreppet arbetare fick en ny innebörd. Företagare och direktörer kom (möjligen till sin förvåning) att tillhöra arbetaklassen.

Tidigare kunde begreppet arbetslinje uppfattas som en satsning på full sysselsättning och en ambition från att samhällets sida att bidra med resurser för att möjliggöra att fler kom i arbete/utbildning. Men i alliansens arbetslinje är det bara dom som arbetar som räknas. Genom sänkta ersättningsnivåer och skärpta tidsgränser omfördelas resurser, från stöd och hjälp till arbetslösa, sjuka och gamla, till skattesänkningar för högavlönade. Den traditionella moderata skattesänkarpolitiken har fått ett nytt namn: arbetslinjen.

Reinfeldt inledde moderatstämman med en överraskande historieanalys. Visserligen nämnde han Socialdemokratin i en passus, men inte med ett ord nämnde han att högern varit motståndare till den kvinnliga rösträtten, pensionsreformen och övriga reformer som lagt fast grunden för välfärden.

Nu säger moderaterna att de är för välfärd, att de ska förvalta välfärden. Definitionen av förvalta är att bevara och underhålla. Men i moderaternas värld handlar det inte om att bevara och underhålla, utan om att sälja ut och privatisera.

Det senaste utspelet är ett förslag att lägga ut universiteten och universitetsforskningen på stiftelser och aktiebolag. Utbildning och forskning är centrala inslag i en rätts -och kunskapsbaserad välfärdsstat. En rad forskare och lektorer (DN 22/10) samt Maciej Zaremba (DN 24/10) har protesterat. Mycket läsvärda artiklar.

Claudette Skilving

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021