Är en upprättelse nära?

 

[singlepic id=82 w=250 h=353 float=left]LEDARE SocialPolitik nr 2/2013: I kroppen min är en blogg med 5,5 miljoner besök. Men också en ny bok, där Kristian Gidlund berättar om sin kamp mot en obotlig cancer. Gripande är bara förnamnet. Tänkvärd och stark en blek beskrivning. Mycket finns att lyfta fram och ta vara på. Jag väljer: ”Jag har tagit mig igenom cellgiftsbehandlingar och en omfattande operation. Men matchen mot Försäkringskassan kan gott och väl bli den som slutligen sänker mig. (…) Det drabbade Sverige är utsatt för ett allvarligt hot. Det har en revolver i sin mun. Och det är du, Försäkringskassan, som har fingret på avtryckaren.”

Försäkringskassan har i vår fått kraftig kritik från ISF – Inspektionen för socialförsäkringen, för allvarliga brister i handläggningen och JO har kritiserat FK för lagbrott. ISF skriver i en analys ”Begränsade effekter av ändrade sjukregler”. I klarspråk: De nya hårda bandagen är ett misslyckande. Regeringen har inte nått de resultat man sa sig vilja uppnå – att flera skulle komma ut i arbete.
Kritiken stämmer väl överens med vad drabbade berättar i Onådiga luntan. Människor far oerhört illa som jagade utförsäkrade, som sjuka och arbetslösa, inom olika låglönejobb eller hänvisade till kommunernas socialkontor – i stället för inom socialförsäkringen. Är vårens kritik möjligen de första stegen mot en värdigare välfärd? Kommer en vändning i tid – innan alltför många tagit alltför stor skada, eller ens lever längre? Så akut och allvarligt är läget!

I Socialpolitik nr 2 möter du flera inspirerande starka kvinnor: Anneli Jäderholm, Anna Moffet Spak, Josette Bushell-Mingo, AnnaMaria, Britta Jonsson. Ämnen: psykiatri, missbruk, ”barnfattigdom”, anorexi, tiggeri, hiv.
Men också teater med sprängkraft, uppfordrande och utmanande debattinlägg och ett ”brev från kolonien”. Avslutningsvis ett reportage om rasism och sexism i Libanon mot tusentals ”importerade” hembiträden. Ja, man måste våga möta livet som läsare av SocialPolitik.

Tack för att du prenumererar! Hjälp oss värva nya läsare! Låt inte SocialPolitik tystas!
Maria Wallin
maria.wallin at socialpolitik.com

Beställ SocialPolitik nr 2/2013 ute den 23 maj.