Att arbeta har blivit ett självändamål

Rapport från ett arbetskritiskt forum i Malmö: Om det problematiska i att vi tror lösningen på samhällsproblemen ligger i att vi måste skapa arbete
Arbetsmanin förklarar merparten av alla miljöproblem, men den förklarar enligt forskaren Roland Paulsen kanske också den tilltagande psykiska ohälsan: ”Det forskas massor på sambandet mellan depressioner och signalsubstanser i hjärnan men ingenting på sambandet mellan arbetstvång och depressioner.”
Birger Schlaug var en annan av talarna: ”Arbetarrörelsen har historiskt kämpat för att skapa mer fri tid. I dag har vi i stället hamnat i en ond cirkel av ständigt ökande arbete, produktion och konsumtion som dessutom skapar enorma miljö­problem.”
Och Nina Björk: ”Frågan om vad vi egentligen gör med vår tid är frånvarande i den politiska debatten. Den handlar inte om mening eller lycka utan bara om att vi ska jobba, och samtliga partier är ense om denna absurditet.”
Lasse Ekstrand, sedan länge förespråkare för medborgarlön, talade om vikten av att plantera idéer. Andra idéer än arbetslinjens. Medborgarlön kan vara ett sätt att få oss att tänka i nya banor, att vi inte nödvändigtvis måste koppla fördelningen av resurser till antal timmar spenderade på en arbetsplats.
Läs mera på Arbetaren.se
Den 16 mars hölls Sveriges första arbetskritiska forum i Malmö. Inspelningar från dagen

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021