Nytt badrumskakel?

Jag bor i allmännyttans hyreshus i en kustort som blivit alltmer exklusiv. Vackra 1700- och 1800-talshus med snickarglädje och på våren och försommaren doft av kaprifol och jasmin. Fantastiska stenmurar terrasserar de bergiga knallarna som husen står på och vägarna är smala och vindlande. Det är bra att ha hund för då kan man stanna var man vill och stå och glo på det vackra och ofta känner jag tacksamhet mot de välbeställda människor som ser till att underhålla dessa kulturskatter så att jag kan gå där och njuta. Många av dem klänger också själva på vingliga stegar med målarpytsen i handen.

Men så får jag syn på containrar fyllda med nästan ny köksinredning och massor av sönderslagen kakel. Fjolårets modell eller inredning i förre ägarens smak. Jag blir beklämd. Försöker blunda och tänka att de får göra vad de vill med sina pengar. Men olusten släpper inte. Det är ju inte bara deras pengar, det är ju mina pengar också. Mina skattepengar som utgår som bidrag till lyxkonsumtion.

Privata fastighetsägare får göra ROT-avdrag, ibland för rena modenycker, en ny markis eller en pool medan allmännyttans och miljonprogrammens hus förfaller.
Det kan inte vara rätt.

Det må vara att det finns bidrag/avdrag för vissa kulturmiljöåtgärder och det är bra att byggarbetarna har jobb, men vem kom på att byggarbetarnas jobb ska garanteras genom bidrag till lyxkonsumtion?
Jag har ett förslag. Ändra ROT – flytta skattepengarna från privat överkonsumtion av byggtjänster till nödvändig upprustning av det allmännyttiga bostadsbeståndet.

Carin

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

1 Kommentar

  1. Anna F den 26 mar 2013 kl 21:59

    Eller åtminstone bara till sådant som gör att våra bostäder blir mer ekologiskt hållbara. Det som är så konstigt med politik nuförtiden är att det visst aldrig går att TA BORT någonting. En ev S-regering, vad vågar de egentligen ta bort?Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021