Vi kom över havet

[singlepic id=42 w=250 h=375 float=left]Julie Otsuka, Albert Bonniers
Med stor värme och en fantastisk detaljrikedom nedtecknar Julie Otsuka historien om de japanska postorderfruarna som kom till den amerikanska västkusten på 1920-talet. Boken är ett slags kollektivroman där vi/några av oss/många av oss berättar om fantasierna på båtresan, besvikelsen vid ankomsten och det hårda livet i Amerika. Kvinnorna får arbeta under slavlika förhållanden och sova i hönshus och baracker. De kan inte språket och är helt utlämnade åt sina män.

De stora kulturskillnaderna beskrivs återkommande, ofta med en gnutta humor. De japanska kvinnorna får både lära sig hur man skalar en potatis och hur man blåser en rökring. Den nya generationen däremot, anpassar sig till de amerikanska förhållandena och vägrar använda ätpinnar, samt vräker ketchup över riset.
1941 anfaller Japan Pearl Harbour och livet för de japanska familjerna förändras drastiskt. ”Över en natt började våra grannar se annorlunda på oss.”
En vacker och tänkvärd bok, som bör njutas i små portioner. /IO

» SocialPolitik ute 8 mars
» Beställ SocialPolitik nr 1/2013!

Länk till Adlibris

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021