- 0share
- E-post
Med stor värme och en fantastisk detaljrikedom nedtecknar Julie Otsuka historien om de japanska postorderfruarna som kom till den amerikanska västkusten på 1920-talet. Vi kom över havet är ett slags kollektivroman där vi/några av oss/många av oss berättar om fantasierna på båtresan, besvikelsen vid ankomsten och det hårda livet i Amerika. Kvinnorna får arbeta under slavlika förhållanden och sova i hönshus och baracker. De kan inte språket och är helt utlämnade åt sina män.
De stora kulturskillnaderna beskrivs återkommande, ofta med en gnutta humor. De japanska kvinnorna får både lära sig hur man skalar en potatis och hur man blåser en rökring. Den nya generationen däremot, anpassar sig till de amerikanska förhållandena och vägrar använda ätpinnar, samt vräker ketchup över riset.
1941 anfaller Japan Pearl Harbour och livet för de japanska familjerna förändras drastiskt. ”Över en natt började våra grannar se annorlunda på oss.”
En vacker och tänkvärd bok, som bör njutas i små portioner. /IO
» SocialPolitik ute 8 mars
» Beställ SocialPolitik nr 1/2013!
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021