Välja säte, och 12 andra sätt att förändra världen

[singlepic id=38 w=600 h=303]
Regi Frida Röhl, Regionteater Väst Uddevalla
Det börjar med Rosa Parks, som vägrar lämna sin plats i bussen till förmån för en vit man i Alabama 1955. Hon arresterades förstås, men det blev den tändande gnistan för den amerikanska medborgarrättsrärelsen, som växte sig stark under 60-talet.

I 12 ytterligare scener kring personer, situationer, tider då någon eller några tänkt självständigt och tagit ställning växer Välja säte – till en stimulerande, kaotisk, tokig, tänkvärd, kunnig och oerhört fartfylld resa genom upprorets möjligheter. Men utan revolutionsromantik. Röda armé-fraktionens avrättnings-ideologi presenteras med citat ur en svårsmält kamptext. Däremot kan en protestaktion vara att sluta köpa vatten på flaska… Snacka om spännvidd.
Pussy Riots? Yes alla känner till! Med Tänk i svart på ryggen vänder Jenny Nilsson sig om och har Frihet textat på den ena armen, Jämlikhet på magen och Systerskap på den andra armen. Raka tydliga bilder, i färg, form, utlevelse och inte minst en ljudbild med allt vad människa och dator kan vräka ut över sin publik.
Och fastän det går fort – i exemplet Jeanne d’Arc hinner vi reflektera över vilken bild vi egentligen får oss serverad genom århundradena. Det beror på vem som berättar och i vilket syfte.
Avsedd för högstadiet, men kan med behållning ses även av äldre. Alla hajar kanske inte allt, men har fått en hel del att fundera på. /MW

» SocialPolitik ute 8 mars
» Beställ SocialPolitik nr 1/2013!