- 0share
- E-post
Sverige ligger infruset. Några få timmars dager. Ändå kan vi möta hela världen; glädje, fasor, gemenskap, elände, kärlek och död. I 450 filmer från 84 länder.
DOKUMENTÄRER
[singlepic id=36 w=450 h=253]
Godheten, Stefan Jarl, Sverige
Stefan Jarl fortsätter att granska överheten och samhällsutvecklingen. Här intervjuar han kloka personer om hur finanskrisen gynnar de besuttna och låter oss andra stå för stålarna. I inlagda sketcher får Thommy Berggren sticka hål på pompösa och självgoda rikemän; hans funderingar kring vad han ska göra med alla bonusmiljoner i avgångsvederlag från skådespeleriet ger ett skrattretande perspektiv på det nygamla klassamhället.
I dagens kvartalsekonomi och självgodhet är filmen en otidsenlig predikan med både hjärta och hjärna. En ropandes röst i öknen om människan som manipulerad men i grunden altruistisk.
[singlepic id=39 w=280 h=373 float=left]
My stolen Revolution
Regi: Nahid Persson Sarvestani
En mycket stark, viktig och gripande dokumentär om några av alla de som fängslades och torterades i iranska fängelser. Nahid Persson söker upp de kamrater från den socialistiska rörelsen mot shahen som överlevt, i dag i landsflykt. Ett par har använt konsten för att komma vidare. Som modellen i lera över cellen där så många satt inspärrade att kvinnorna turades om att sova för att ge några få i taget möjlighet att sträcka ut sig på och under våningssängarna. Eller målningen av ”kistan”, där man bara kunde sitta på huk, inspärrad i månader. Bilder säger mer än ord.
Filmen hade vunnit på mindre av ”My” dvs Nahid Persson Sarvestanis berättarröst; skuldkänslorna över att ha lyckats fly är förståeliga, men att uttrycka nästan avund för kvinnornas gemensamma erfarenheter, det är närmast stötande. Inget bör få ta fokus från styrkan i deras oerhörda och ofattbara berättelser. Och från att samma makt fängslar och torterar än idag.
[singlepic id=37 w=450 h=253]
Ingen riktig finne
Regi: Mika Ronkainen
En ”arbetskraftsinvandrare” och hans son, Tauno och Kai Latvalehto, ger sig av från Finland till Göteborg. Där bodde de på 60- och 70-talen. De återknyter och stämmer av, träffar kamrater som bor kvar. De botaniserar i att tillhöra – och ändå inte. Var är hemma?
Kai är musiker och musiken ligger som arrangerade happenings i den f ö dokumentära berättelsen. Helt oemotståndlig! Utsågs till bästa dokumentärfilm.
Te eller elektricitet
Jerome Le Maire.
Belgien/Marocko
Om en hur liten by i Atlasbergen får elektricitet och därmed del i det moderna samhället t ex tack vare reklam-tv. En vacker om än något seg film där människors inställning till modernitet och myndigheters inblandning i våra liv skildras i konkreta bilder.
SPELFILM
Den gröna cykeln (Wadjda)
Haifa Al Mansour. Saudiarabien/Tyskland
En söt historia om en envis och trotsig flicka som använder vilka metoder som helst för att få en cykel. Den ger en träffande bild av ett totalt mansdominerat samhälle där kvinnans underordning är lika självklar som religionens förtryckande makt. Filmen förmedlar dock ett litet hopp om förändring genom flickans lyckade manipulationer. Och genom att – även om produktionen är tysk – regissören är från Saudiarabien och kvinna.
[singlepic id=41 w=450 h=300]
Jakten
Thomas Vinterberg, Danmark
Vinterberg (Festen) återkommer med ett starkt drama om hur ett litet samhälle reagerar på ett misstänkt pedofilbrott. Ett påstående från en liten flicka får förödande konsekvenser för en lärare och hans familj. Snabbt skapas en mobb som fryser ut och misshandlar den utpekade. En högaktuell film – jämför t ex med näthatet – utomordentligt spelad av alla men särskilt av den lilla flickan och Mads Mikkelsen som förskollärare.
Den ovillige fundamentalisten Mira Nair. Indien/Pakistan/USA
Här möts Pakistan och USA i ett proffsigt filmat och spelat drama. En ung pakistanier gör karriär i näringslivet efter studier på Princeton. Men efter 11:e september blir han trakasserad av polis, CIA och vanliga amerikaner. Han återvänder och blir en populär lärare på universitetet i Lahore. Där blir han inblandad i en kidnappning och bli allt mer förstående för s k terrorister. Filmen för en intelligent diskussion om grunderna till terrorism och USA:s inblandning i andra stater.
Dödslistan av Volker Schlöndorff. Frankrike/Tyskland
Schlöndorff (Blecktrumman, Kartarina Blums förlorade heder m fl) återkommer med en grym berättelse med verklighetsbakgrund om nazisternas hämnd för ett mord på en tysk officer i det ockuperade Frankrike.
En gisslan på hundra personer som skall skjutas väljs ut av franska myndigheter på tysk order. I parallella scener visas de dödsdömda och reaktionerna hos de tyska ockupanterna och de franska samarbetsmännnen. Filmen lyckas ge en nyanserad bild av denna fasansfulla händelse. Utmärkt skådespeleri och – som var att vänta – regi.
Epilog av Amir Manor. Israel
Ett par i 80-årsåldern som varit med om att grunda den israeliska staten är vilsna i det moderna, kapitalistiska Tel Aviv. Mannens försök att återuppliva begreppet solidaritet i konkret form misslyckas och betraktas som dödfött. Filmen ger en realistisk bild både av åldrande och det förändrade israeliska samhället. En film med både humor och dödligt allvar.
La Pirogue av Moussa Touré. Frankrike/Senegal
Unga afrikaner söker sig till Europa för att försörja sig och sina familjer. I detta täta drama ger sig trettio män och en kvinna ut i en liten båt – pirogen – från Senegal. Oväder och dålig utrustning stoppar färden och motorn stannar. Så småningom tar vatten och mat slut. Några överlever och plockas upp av spansk sjöräddning för att senare återföras till Senegal.
Vi kommer nära människorna och deras drömmar om ett bättre liv. Filmen föder också tankar om europeisk politik. Både den fiskepolitik som berövar de senegalesiska fiskarna deras levebröd och den flyktingpolitik som berövar dem möjligheten att komma till Europa.
Museum Hours
Jem Cohen. Österrike/USA
I filmen träffas en museivaktmästare och en amerikansk besökare. Men deras samvaro är bara ett sätt att ge relief till den hyllning av konstmuseet som är filmens syfte. Den lugna och eftertänksamma miljön i Kunsthistorisches Museum i Wien ställs i kontrast till ett bullrigt och vulgärt Wien. Målningarna berättar om en annan verklighet. Främst blir filmen en hommage à Bruegel som ju visade dåtidens hela samhälle, inte bara kungligheter och kyrkans män.
Art is… the Permanent Revolution, Manfred Kirchheimer. USA
Dels en pedagogisk beskrivning av hur man gör konsttryck (träsnitt, kopparstick, torrnål etc), dels en resumé av konst som är samhällskritisk. Vi får utomordentliga illustrationer av Goya, Käthe Kollvitz, Grosz och Dix. Men tyvärr stämmer inte filmens titel. Den samhällskritiska konsten är bara en bråkdel av all bildkonst.
Haute Cuisine
Christian Vincent. Frankrike
Om tryffel, gåslever, anka och andra franska delikatesser. Omgärdat av en historia om en kvinna från Perigord som får jobbet som kock åt presidenten. Storyn där hon mobbas av machogänget i köket är bara en förevändning för att låta henne laga mat åt den lycklige presidenten. Minst lika vackra matbilder som i våra kokböcker. Se den inte hungrig!
The delay (La demora)
Rodrigo Plá
Uruguay/Mexiko/Frankrike
Maria får nog. Hon är ensamstående med tre barn, arbetar hemma som sömmerska, hör rykten om neddragningar, och har dessutom sin gamla pappa Augustin att ta hand om. Han sover på bäddsoffan och blir alltmer förvirrad.
Efter att ha nekats plats på ett boende för hemlösa äldre lämnar Maria helt sonika pappan på torget. Han sitter troget där, timme efter timme medan mörkret faller och kylan tilltar. Avvisar hjälp från andra. Men samvetskvalen hinner i kapp Maria. Mitt i natten beger hon sig ut och letar efter honom.
En film om desperation, uttröttning, och medmänsklighet i vardagens hårda realiteter i Uruguay.
In house (Casadentro)
Joanna Lombardi, Peru
Till Pilars stundande 81-årsdag kommer dottern Patricia och barnbarnet med sin man och nyfödda bebis. Men för Pilar rör sig universum totalt runt hunden Tuna. Försök till samtal avbryts till förmån för Tuna och Pilar lämnar alla situationer med ett inåtvänt leende och går till hunden. Patricia får allt svårare att kontrollera sin frustration i att bli bortvald, vilket man förstår att hon blivit hela livet.
I huset på den peruanska landsbygden som ekar av kontaktlöshet härskar hushållerskan som domderar med den yngre tjänsteflickan, den enda som verkar se Pilars sorg. Sevärt och vemodigt.
Fair sex /Les manèges humains Martin Laroche, Kanada
Alice går på filmskola och jobbar på tivoli. Chefen ber henne att dokumentera tivolitillvaron. Hon filmar: arbetandet och festandet. Hon intervjuar sina kolleger. Berättar om dem, deras personligheter, liv och sexliv. Så uppstår en situation med en kollega som Alice känner sig dragen till. Det leder till att Alice berättar om sig själv framför kameran. Som fyraåring blev hon könsstympad. Nu är hon 25, har gått med massor av killar men aldrig legat med någon. Under några smärtsamma scener när hon försöker öppna sig själv och övertalar en äldre kollega att deflorera henne, är det flera i publiken som gråter högljutt. En fiktiv dokumentär i grälla tivolifärger om ett allvarligt och laddat ämne som borde användas i utbildning och som politisk brandfackla.
UNDVIK:
Goltzius and the Pelikan Company av Peter Greenaway. Nederländerna m fl
Ett teatersällskap uppför pornografiska scener ur Gamla Testamentet hos en furste. Skörlevnad, incest, nekrofili, tortyr. Trots intensivt skådespeleri och flödande bildfantasi så griper inte bilderna. För mycket ytliga effekter.
A Liars Autobiography: The Untrue Story of Monty Pyton´s Graham Chapman av Bill Jones, Ben Timlett, Jeff Simpson. GB
En berättelse om Graham Chapmans liv som skulle vara rolig. Det är den inte. Inte ett skratt från
publiken. Glöm den och se Monty Pyton på dvd eller i tv.
» SocialPolitik ute 8 mars
» Beställ SocialPolitik nr 1/2013!
Länk till Göteborg International Film Festival
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021