Äta sova dö

Regi Gabriella Pichler
Guldbaggejuryn träffade helt rätt när de gav priset för bästa manus/regi/film till Äta sova dö och för bästa kvinnliga huvudroll till amatörskådespelaren Nermina Lukac.
Sällan har jag sett en film som skildrar en dyster verklighet – uppsägningar från en ganska trist arbetsplats och ständiga förödmjukelser i spåren av arbetslöshet – med en sådan värme och respekt.
Vissa scener, som när hurtiga s.k. jobb-coacher försöker pigga upp en grupp arbetslösa med beskäftiga och nedsättande klyschor, fastnar länge i minnet, liksom de kärleksfulla scenerna mellan huvudperson och hennes sjuke och arbetslöse far.

Någon ”feel good”-film är det måhända inte. Men den styrka och sammanhållning som människorna utstrålar mitt i allt elände gör ändå att man går ut från biografen med både ett leende på läpparna och en vrede mot ett samhälle som behandlar sina människor på detta förnedrande sätt. /SdV

» SocialPolitik ute 8 mars
» Beställ SocialPolitik nr 1/2013!

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021