Sega pappor i föräldraförsäkringen

Förra året tog papporna hand om sina sjuka barn under cirka 36 procent av barnens sjukdagar. För den vanliga föräldrapenningen var pappornas andel ännu lägre, bara 24,4 procent. En ökning med blygsamma 0,7 procentenheter jämfört med 2011.
– Med den här ökningstakten kommer inte uttaget av barnledigheten att vara lika mellan föräldrarna förrän 2037, enligt Niklas Löfgren på Försäkringskassan.
Trots att det numera finns en skattefri bonus på som mest 13.500 kronor netto om man delar barnledigheten lika. 2012 delade 150.000 föräldrar på 219 miljoner i skattefri bonus.

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

2 Kommentarer

  1. Maria Wallin den 27 jan 2013 kl 16:32

    Minns att det förekom uppgifter om detta, men det förklarar inte hela skillnaden. Det är bara att uppmana sittande regering att göra föräldraförsäkringen individuell, dvs x antal dagar till resp förälder. Då kan inga mammor snuva papporna på umgänge och ansvar.  2. Robert Persson den 26 jan 2013 kl 17:55

    Den förra S-regeringen konstaterade i en utredning att det är kvinnor som hindrar männen att ta ut en jämställd föräldraledighet. Men det visste nog många. Varför inte gå på det spåret och förändra deras inställning?
    http://www.dn.se/nyheter/politLämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021