Människor bollas mellan myndigheter

Nu kommer rapporter om varsel och uppsägningar på löpande band. Antalet varslar var i oktober i år 10 260 personer, det är nästan dubbelt så många än i oktober förra året. (5 666, 15/11 DN). Siffror som verkligen oroar och hösten är inte slut ännu.

Samtidigt får vi läsa att långtidsarbetslösheten har minskat. I Stockholm enligt (DN 15/11) med 457 personer under ett år. Något som arbetsmarknadsministern Hillevi Engström inte varit sen att rapportera.

Vi vet att dessa siffror bygger på AF (Arbetsförmedlingens) uppgifter och kan i och för sig vara korrekta, men vi vet också att stora grupper bollas mellan FK (Försäkringskassan) , AF och kommunernas socialtjänst.

Då personer försvinner från en myndighet, kan de mycket väl aktualiserats hos en annan. När personer blir färre hos AF, kan de ha överförts till FK. När sedan FK uppger att antalet sjukskrivna minskar, kan det betyda att fler är utförsäkrade och återfinns hos socialtjänsten. Förändringarna i socialförsäkringssystemet har vänt på begrepp som sjuk och arbetsför och människor bollas okänsligt mellan de olika systemen. Där varje myndighet har som mål att så få som möjligt ska belasta deras budget. Det handlar om en systematiskt genomförd modell för att tvinga ut människor ur de generella systemen. Allt för att minska det offentligas ansvar för enskilda människor och sänka skatterna. FK kan uppge att en person inte är sjuk utan arbetsför och kan därför inte få ersättning därifrån samtidigt slår AF fast att samma person är för sjuk för att arbeta. Personen hänvisas till socialtjänsten. Är varken arbetsför eller sjuk!

För den enskilda människan är man en och har ett helhetsperspektiv på sitt eget liv, till skillnad från myndigheterna. Så idag säger oss uppgiften i DN ingenting om vart de 457 långtidsarbetslösa tog vägen. Blev de verkligen färre eller har de istället fått försörjningsstöd?

Claudette Skilving

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

1 Kommentar

  1. […] Då personer försvinner från en myndighet, kan de mycket väl aktualiserats hos en annan. När personer blir färre hos AF, kan de ha överförts till FK. När sedan FK uppger att antalet sjukskrivna minskar, kan det betyda att fler är utförsäkrade och återfinns hos socialtjänsten. Förändringarna i socialförsäkringssystemet har vänt på begrepp som sjuk och arbetsför och människor bollas okänsligt mellan de olika systemen. Där varje myndighet har som mål att så få som möjligt ska belasta deras budget. Det handlar om en systematiskt genomförd modell för att tvinga ut människor ur de generella systemen. Allt för att minska det offentligas ansvar för enskilda människor och sänka skatterna. FK kan uppge att en person inte är sjuk utan arbetsför och kan därför inte få ersättning därifrån samtidigt slår AF fast att samma person är för sjuk för att arbeta. Personen hänvisas till socialtjänsten. Är varken arbetsför eller sjuk! Läs mer här! […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021