Allas rätt till värdighet

 

4-12WEBLedare i SocialPolitik nr 4 2012:
Trycks nu, ute 3 december. Beställ!

Denna milda höst läser jag Oktober i Fattigsverige. Dagbok av Susanna Alakoski. Lättläst till sin form, men inte till sitt innehåll. Torra journalanteckningar från familjens kontakter med socialtjänst och psykiatri under 60- och 70-talen, Susanna Alakoskis egna minnen av uppväxt, våld och missbruk och sin frigörelse/flykt. Varvat med vuxna reflektioner mitt i det som är hennes liv i dag av skrivande, resor, föredrag och egen familj. Hon ser mer än de flesta av samhället omkring sig, förhåller sig nära, förankrar i sin egen erfarenhet – av fattigdom, fattigskam och utsatt barndom. Känner igen och ser individer, inte minst bakom hemlösas förnedring – som inte ens har gratis toaletter längre, när torg och gallerior privatiserats och kräver nödiga på inträde. Susanna Alakoski ställer de självklara frågorna: På vilket sätt blir människor bättre av att hållas nere? Av att aldrig ha råd?

248 000 barn  lever i fattigdom i Sverige. Lika många som alla Umeås och Helsingborgs invånare tillsammans. Skulle vi göra uppror om alla Umebor gick i trasiga gympadojor mitt i vintern? Om hela Helsingborg fick stanna hemma från skolresan? Och halva stan hade fyra boende i varje rum? Eller några tusen försökte övernatta på planen framför Danmarksfärjan.
Något att ta med sig i julhandeln som förväntas slå rekord igen – mitt i krisen. Låt oss ge fingret åt köphysterin (sid 18). Sluta se hemlöshet som ett ”godhetsprojekt” för att döva samvetet (sid 39). Kräv i stället bostäder (sid 22) och allas rätt till värdighet (sid 24 och 28).

Och ta till oss det Susanna Alakoski också påminner om – som inte ryms i journalerna; doften av nybakat bröd, skratten och den längtan efter varandra som också fanns i hennes familj. Den längtan tar Malin Widerlöw fasta på i sitt nya projekt. För barn behöver ibland omhändertas, undan missbruk och bristande omsorg – men det gagnar ingen att de biologiska föräldrarna, barnen, familjen samtidigt berövas sitt föräldrakapital (sid 4).

Tack för att du väljer Socialpolitik! Låt den inte tystas! Prenumerera! Ge bort i julklapp.
Följ också Arvsfondsprojektet SocialAktion.nu
Ha en sinnlig och besinnande jul!
Maria Wallin
redaktör

Beställ SocialPolitik

Lyssna också på Barnen bakom siffrorna i SR P1 Om hur fattiga barn har det i Sverige i dag.