Allas rätt till värdighet

 

4-12WEBLedare i SocialPolitik nr 4 2012:
Trycks nu, ute 3 december. Beställ!

Denna milda höst läser jag Oktober i Fattigsverige. Dagbok av Susanna Alakoski. Lättläst till sin form, men inte till sitt innehåll. Torra journalanteckningar från familjens kontakter med socialtjänst och psykiatri under 60- och 70-talen, Susanna Alakoskis egna minnen av uppväxt, våld och missbruk och sin frigörelse/flykt. Varvat med vuxna reflektioner mitt i det som är hennes liv i dag av skrivande, resor, föredrag och egen familj. Hon ser mer än de flesta av samhället omkring sig, förhåller sig nära, förankrar i sin egen erfarenhet – av fattigdom, fattigskam och utsatt barndom. Känner igen och ser individer, inte minst bakom hemlösas förnedring – som inte ens har gratis toaletter längre, när torg och gallerior privatiserats och kräver nödiga på inträde. Susanna Alakoski ställer de självklara frågorna: På vilket sätt blir människor bättre av att hållas nere? Av att aldrig ha råd?

248 000 barn  lever i fattigdom i Sverige. Lika många som alla Umeås och Helsingborgs invånare tillsammans. Skulle vi göra uppror om alla Umebor gick i trasiga gympadojor mitt i vintern? Om hela Helsingborg fick stanna hemma från skolresan? Och halva stan hade fyra boende i varje rum? Eller några tusen försökte övernatta på planen framför Danmarksfärjan.
Något att ta med sig i julhandeln som förväntas slå rekord igen – mitt i krisen. Låt oss ge fingret åt köphysterin (sid 18). Sluta se hemlöshet som ett ”godhetsprojekt” för att döva samvetet (sid 39). Kräv i stället bostäder (sid 22) och allas rätt till värdighet (sid 24 och 28).

Och ta till oss det Susanna Alakoski också påminner om – som inte ryms i journalerna; doften av nybakat bröd, skratten och den längtan efter varandra som också fanns i hennes familj. Den längtan tar Malin Widerlöw fasta på i sitt nya projekt. För barn behöver ibland omhändertas, undan missbruk och bristande omsorg – men det gagnar ingen att de biologiska föräldrarna, barnen, familjen samtidigt berövas sitt föräldrakapital (sid 4).

Tack för att du väljer Socialpolitik! Låt den inte tystas! Prenumerera! Ge bort i julklapp.
Följ också Arvsfondsprojektet SocialAktion.nu
Ha en sinnlig och besinnande jul!
Maria Wallin
redaktör

Beställ SocialPolitik

Lyssna också på Barnen bakom siffrorna i SR P1 Om hur fattiga barn har det i Sverige i dag.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

4 Kommentarer

 1. Susanna Alakoski skriver om fattiglappen den 11 jan 2013 kl 18:32

  […] Skulle vi göra uppror om alla Umebor gick i trasiga gympadojor mitt i vintern? Det frågar sig Maria Wallin i ledaren för det nya numret av SocialPolitk. […] 2. 248 000 barn i fattigdom den 25 nov 2012 kl 10:07

  […] betalningsanmärkningar får de inte köpa medicinen på avbetalning. Lyssna på Barnen i SR P1 Läs också ledaren i nya SocialPolitik Dela detta […] 3. Gun-Lis Angsell den 22 nov 2012 kl 09:09

  Strålande ledare, Maria. Och all heder åt Susanna Alakoski som jag lyssnade på häromdagen på ABF, vilken insikt, djup, förmåga att se och förmedla. Ni som inte läst boken Oktober i Fattigsverige. Läs den. Sprid. Julklapp till både dom som vill se och dom som inte vill. 4. carina håkansson den 21 nov 2012 kl 18:50

  Maria
  är så himla glad att du frågade mig för många år sedan om jag ville vara med på ett hörn i arbetet med tidningen. Så glad att känna dig och de andra och för den aldrig sinande ”glöd” som finns, vreden mot orättfärdigheterna, men också blicken för möjligheter. Nu om någonsin behövs SocialPolitik och genom Socialaktion utvidgas arbetet och kretsen av människor.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021