- 0share
- E-post
Efter upploppen i London 2011 har den brittiska staten skapat ett slags spök-allmänhet, menar filosofilektorn och författaren Nina Power på SVT kultur. En stum, statisk massa vars stereotypa mediebild är en ”arg skattebetalare” som måste skyddas från den rörliga allmänhet som protesterar mot åtstramningar och privatiseringar.
– Vi nått en punkt där konsumtion inte längre hyllas som en lösning på alla problem. Efter finanskrisen håller inte den ideologin. Osäkrare anställningar, lägre löner och färre förmåner har gjort att arbetets värde devalverats, menar Power. Det privatiserade samhället, där till och med parker ägs av företag, gör att det inte längre går att tala om platser för allmänheten, bara ordning för allmänheten. Nu diskuterar myndigheter i England om att privatisera polisen.
– Vad händer när staten börjar outsourca våld till privata firmor vars största ansvar ligger hos aktieägare istället för allmänheten? Processen att förstöra välfärdsstaten är nästan fulländad.
Läs hela intervjun på SVT/kultur
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021