Mord och förföljelse

Orden vi använder kring det våld kvinnor utsätts för i nära relationer har mycket stor betydelse, skriver Ann Bergholtz och Lohla-Marie De Bie.
Det handlar om makt och övergrepp oavsett var det sker och av vem.

Det handlar om att kvinnor skall ha en självklar rätt till ett självständigt och tryggt liv oavsett i vilken kultur hon lever. Det är inte relationerna man ska lägga fokus på utan det faktum att hon mördats på grund av att hon var kvinna med mindre rättigheter och bristande skydd för hotade kvinnor. Därför måste våldet kvinnor utsätts för bedömas på likvärdiga grunder och med samma ORD.

Hedersrelaterat våld läser vi om i massmedia och då rör det sig uteslutande om våld i muslimska familjerelationer. Familjedrama är det ord som används när våld sker i nära relationer i västerländska familjerelationer.

Orden vi använder är oerhört viktiga för att belysa hur vi tänker, känner och agerar i olika situationer. Orden vi använder speglar oss själva och de normer och värderingar vi har. Varför använder vi olika ord när kvinnor och unga tjejer mördas och utsätts för fysiskt eller psykiskt våld i nära relationer av den egna familjen eller släkten?

Orden vi använder är oerhört viktiga att reflektera över. Vi måste ta oss en ordentlig tankeställare Innan vi för in diskriminerande åsikter kring samma fenomen!
Man lägger problemet på den enskilde individen, för att slippa se problemet på struktur och gruppnivå.

Problemet hanteras med baksidan av handen och halva ögonbindeln på. Ett ”familjedrama” eller ett ”socialt problem” hos den enskilda kvinnan eller kanske en ”religiöst sed” om det handlar om kvinnor i icke västerländska traditioner. Men det är MORD och FÖRFÖLJELSER och skall hanteras som detta och ingenting annat.
Ann Bergholtz och Lohla-Marie De Bie

Läs även andra bloggares åsikter om , , , eller annat intressant.