Att fånga det flyktiga – 
Göteborgs Museum 150 år

Att fånga det flyktiga – 
Göteborgs Museum 150 år

Mats Sjölin, red.

Carlssons

”Detta rikt illustrerade praktverk…”, skriver förlaget. Nja – snarare ett gediget hantverk utan bländverk. Fast, omslaget i klassiskt linneband är chockrosa… (finns även i grönt). Präktigt, helt enkelt. Och väldigt akademiskt. Redovisande, konstaterande. Men också argumenterande. För denna jubileumsbok har ambitionen att vara framåtsyftande. Och vill dialog.

Boken består av 16 artiklar av lika många skribenter, de flesta med anknytning till museet. Med rubriker som Museet som centrum i samhällsbygget (Mattias Bäckström) och Samtiden i ett historiskt perspektiv (Marie Nyberg). Bäst är Pontus Forslunds Museum som betydelsefull illusion – så är han också museipedagog på Göteborgs stadsmuseum.

Spännande är även Christer Feiffs bidrag När världen kom till Göteborgs Museum – bl a om Pawnee-indianen Vita Räven som dog i Göteborg 1875. Och den närmast tragikomiska, för att inte säga makabra historien om vad som hände med hans kropp.

Från kuriosa till kulturhistoriska samlingar – mycket har hänt i Ostindiska Huset sedan föremålen började flytta in. Faktiskt redan 1833. Själv är den storslagna museibyggnaden från 1762.

/ÖL

Länk till boken och Carlssons bokförlag.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021